TOP
Kids

Ouderwetse spellen om te spelen met je kinderen

Tegenwoordig leren kinderen al heel jong om online spellen te spelen. Op de tablet, telefoon en computer. Maar twintig jaar terug moesten we het doen met ‘real life’. Bordspellen en kaartspellen. Lekker ouderwets. Maar ook al is het echt ‘ouderwets’, toch vinden nog veel mensen het heel erg leuk om te spelen. Sommigen hebben echt kasten vol met spellen. Dus waarom zouden kinderen deze spellen niet ook leuk vinden? Daarom is hier een lijstje met ouderwetse (voor hen dan) spellen, die je prima met je jonge kinderen kunt spelen.

Vier op een rij

Met een peuter kun je dit spel al prima spelen. Zet het rek op en verdeel de gekleurde schijfjes voor het spel. Leg uit dat je kind moet proberen vier schijfjes op een rij te krijgen. En natuurlijk ook proberen de tegenstander dwars te zitten. Het zal even wennen zijn, maar al doende leert men. En is het nog een beetje moeilijk? Geeft niks! Dan doe jij toch je best? En je kind zal er hoe dan ook plezier aan hebben!

Kwartet

Ja echt! Kwartet is goed te spelen met jonge kinderen. Sterker nog, er zijn zelfs speciale kwartetspellen voor kinderen. Grote duidelijke plaatjes. En ja, de kaartjes goed vasthouden, zodat de andere spelers ze niet zien, is een opgave. Maar laat de kaartjes van je kind maar gewoon open en bloot op tafel liggen. Probeer dan zelf (en de andere spelers ook natuurlijk) niet naar de kaarten te kijken. Ben je handig? Maak dan een rekje voor de kaarten, net als bij rummikub bijvoorbeeld! Ideaal. Niemand kan de kaarten van je kind inzien en je kind heeft wel een fijn overzicht van de eigen kaarten. Toch te moeilijk? Speel het dan samen. De tegenstanders tegen de peuter met mama of de peuter met papa samen. 

Memory

Tja, een simpele. Hier zijn ook super veel versies voor kinderen van. Eigenlijk is dat het spel waar je als klein kind mee begint toch? 

Puzzelen

Ook dit is er eentje die je vanaf jonge leeftijd al leert. Puzzels van twee stukken als eerst en dan houten puzzels met grote stukken. En zo kun je het steeds wat moeilijker maken. Wist je dat kinderen op de leeftijd van drie jaar al prima puzzels van vijfentwintig stukken kunnen maken? Dat gaat snel toch! Ze leren zo makkelijk!

Bordspellen

Eigenlijk zijn alle bordspellen waarbij gelopen moet worden, wel te spelen. Mens erger je niet bijvoorbeeld. Daar zit verder niks anders achter dan alleen lopen en zo snel mogelijk al je poppetjes in het midden krijgen. Leuk om samen te doen dus! Van Monopoly is ook een junior versie, dus daarmee zou je ook al kunnen beginnen. Het is een wat meer eenvoudige versie, met minder regels en een minder groot bord. Dus je hoeft minder stappen te zetten om het bord rond te gaan. Ook zijn er dus minder straten om te kopen. Probeer het eens!

Van Party & Co is ook een junior versie en zelfs van 30 seconds is een junior versie. Heel veel spellen die je zelf op een spellenavond zou spelen met vrienden of familie, is dus ook al prima te doen met kleinere kinderen. Leer ze het en binnen no time kunnen ze ook meedoen met de volwassen versie!

Welke spellen speel jij graag met je gezin? En hoe oud zijn je kinderen als ze meespelen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close