TOP
Interieur Praktisch Wonen

Parket leggen: zelf doen of uitbesteden?

In Nederland geldt al enkele jaren de doe-het-zelf mentaliteit. We willen graag alles zelf doen, van het maken van meubels tot het leggen van vloeren. Op zich is daar ook weinig mis mee. Zeker het leggen van vloerbedekking of laminaat is helemaal niet zo ingewikkeld. Maar hoe zit dat eigenlijk met een houten parketvloer. Kun je die zelf leggen, of kun je dat beter uitbesteden?

Verschil tussen hout en laminaat

Er is een verschil tussen een houten vloer en een laminaatvloer. Het belangrijkste verschil is wel dat parket gemaakt is van (grotendeels of volledig) hout. Laminaat is gemaakt van MDF met een harde toplaag. Dat betekent dat de laminaatvloer wat minder snel reageert op veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Daarnaast heeft laminaat vaak een simpel kliksysteem waardoor je het precies goed kunt leggen. Dat is bij een parketvloer wel anders. De houten delen moeten netjes tegen elkaar worden gelegd, maar je moet zelf de juiste afstand bepalen.

Parket moet op een vlakke ondergrond gelegd worden

Een parketvloer moet stevig op een vlakke ondergrond worden gelegd. Je kunt het niet over een bestaande houten vloer leggen, want deze moet dan eerst helemaal uitgevlakt worden. Vaak is een voorstrijk nodig om de vloer netjes vlak te krijgen. Oneffenheden kunnen later grote gevolgen hebben voor je nieuwe parketvloer. Het precies egaal maken van een vloer is een lastig karwei, dat de meeste thuisklussers niet voldoende kunnen.

Strak, maar niet té strak

Een tweede probleem dat veel voorkomt bij een houten vloer is dat hij te los of te strak is gelegd. Een te los gelegde vloer geeft schuivende vloerdelen, waardoor je grote naden ziet. Een te strak gelegde vloer is haast nog erger, want deze gaat opbollen zodra het vochtig of warm weer wordt. En ook wanneer in de winter de verwarming aan gaat, kan de vloer daarop reageren. In beide gevallen zal de vloer niet mooi vlak liggen en is er grote kans dat je hem (deels) opnieuw moet leggen. Een professionele vakman weet precies hoe je een parketvloer netjes moet leggen. Hij moet wel mooi strak, maar niet té strak komen te liggen.

Beschadigingen tijdens het leggen

Een laminaatvloer is meestal vrij robuust en de bovenlaag kan tegen een stootje. Dat geldt op zich ook voor een parketvloer, maar deze krijgt wel sneller krassen. De beschadigingen kunnen wel worden weggewerkt, maar je blijft het vaak toch een beetje zien. Het leggen van de parketvloer moet dus nauwkeurig en voorzichtig gebeuren. Je ziet vaak dat mensen die het niet gewend zijn om vloeren te leggen, de vloerdelen wat beschadigen. Zeker wanneer ze niet de juiste materialen in huis hebben. Dat is natuurlijk wel erg zonde bij je nieuwe vloer. Wanneer de vloer door een vakman wordt gelegd, krijg je ook de garantie dat de vloer er netjes in komt te liggen.

Het is bij een houten vloer heel verstandig om goed na te denken wat je gaat doen. Ga je de vloer zelf leggen, zorg dan dat je voldoende ervaring hebt met deze klussen. Zeker als het gaat om het egaliseren en om het behouden van de juiste afstanden. Heb je hier geen, of te weinig ervaring mee? Dan is het een stuk verstandiger om de vloer te laten leggen door een vakman. De vakmensen van Parketdirect leveren de vloer en leggen hem er keurig voor je in. Zo heb jij er geen zorgen meer over en heb je een prachtige vloer om van te genieten.

 

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close