TOP
Zwanger

PCOS en zwanger raken

In een eerder artikel las je al over PCOS en wat het globaal inhoudt. Wat is het, wie heeft er last van en wat hoort erbij? Welke klachten kan het geven? Is iedereen hetzelfde in PCOS of zijn daar ook verschillen in? Naar wie kun je toegaan om hulp en kun je wel echt de goede hulp krijgen? Moet je er maar mee dealen of is het wel wat te doen tegen je PCOS? Betekent het dat je nooit kinderen kunt krijgen of zijn er manieren om je kinderwens toch wel werkelijkheid te laten worden?

Naar het ziekenhuis

Als je al wist dat je PCOS hebt, kun je terecht bij de gynaecoloog. Die kan je meer informatie verschaffen over wat er nodig is om zwanger te raken. Dat is helaas toch niet voor iedereen even makkelijk. In veel gevallen wordt er aangeraden om eerst met een soort medicatie te beginnen (er zijn er verschillende), die een eisprong opwekken. En dan is het zien of dit voor je werkt. Het begint met een lage dosis en als dat niet genoeg is, wordt de dosis verhoogd. Alles wordt strak onder controle bekeken. Rijpen er eitjes? Springt er een eitje? Groeit het goed? Is het bevrucht? Ben je zwanger? Deze behandeling zorgt er dus eigenlijk ook voor dat je vanaf dag één erg betrokken bent bij je lichaam en of je zwanger bent of niet. Je weet het dus heel snel. 

Ik kan zwanger raken!

Voor sommige vrouwen is dit middel genoeg. Anderen hebben helaas drastischere methoden nodig, zoals IVF, ICSI of IUI. Dat is een veel langer proces en geeft ook vaak veel verdriet, stress en soms ook relatieproblemen. Het is een hele last op je schouders. Op die van jou en die van je partner.Het is dus absoluut mogelijk voor vrouwen om zwanger te worden met PCOS. Alleen verschilt het per vrouw. De ene kan wel zwanger worden, de ander niet. De ene heeft een klein medicatie duwtje nodig, de ander een langere behandeling. 

Meerlingen

Als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, heb je in veel gevallen ook meer kans op meerlingen. Dit komt doordat je lichaam dus extra wordt gestimuleerd door de medicatie. Dit kan ervoor zorgen dat er meer eitjes rijpen en springen. En als die dan ook nog eens beiden bevrucht worden, kan je zomaar zwanger worden van een tweeling of drieling! Dit kan voor jou een heel welkome verrassing zijn, maar in het ziekenhuis zijn ze hier minder blij mee. Meerlingen geven namelijk meer kans op complicaties en ze worden (of moeten) eerder geboren. Dit betekent dus in veel gevallen dat meerlingen prematuur zijn, wat niet gewenst is.

Miskramen

De vruchtbaarheidsbehandeling kan tevens ook meer kans geven op miskramen. Doordat het proces niet honderd procent natuurlijk gaat, zoals een lichaam normaal zou doen. Mede daarom wordt je ook goed in de gaten gehouden. Jij en je kindje, mocht je zwanger raken. Dit betekent dus dat je vele ritjes naar het ziekenhuis zult moeten maken. Dat kan vermoeiend en lastig zijn, maar geeft je ook vaker de kans om je baby te zien door middel van een echo, wat dan wel weer een welkome bijkomstigheid is. Wie wil nu niet vaak een kijkje nemen in de buik? Even zien hoe je kleine het maakt daar in het warme huisje?

Heb jij PCOS? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close