TOP
Zwanger

PCOS: veel vrouwen hebben het, maar wat is het?

Een heel veel voorkomend probleem bij vrouwen en tegelijkertijd zo onbekend. PCOS, of polycystic ovarian syndrome is een hormoonstoornis die wel twintig procent van de vrouwen op aarde heeft. Of ze dat nu weten of niet. Vaak wordt het pas ontdekt wanneer er moeilijkheden zijn rondom het zwanger worden, maar vanaf de beginnende puberteit kan het al heel veel klachten geven, zoals overgewicht (en heel snel aankomen), acne, erge pijn bij menstruaties en ook een heel onregelmatige cyclus hebben. Daarbij komt ook nog dat veel vrouwen niet elke maand een eisprong hebben en dus minder kans op zwangerschappen hebben. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen eisprong, maar verliezen wel elke maand bloed. Hoe verwarrend! En hoe ga je daar nu mee om? Naar wie kun je gaan om hulp?

De huisarts en gynaecoloog

Veel vrouwen gaan naar de huisarts als het niet lukt om zwanger te worden. Die kan je in dat geval niet helpen en daarom wordt je dan ook al gauw doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar kan een gynaecoloog een echo maken om te zien of je inderdaad last hebt van PCOS. Dat is in veel gevallen te zien aan het aantal follikels dat aan je eierstokken zitten. Als dat er teveel zijn, kan het betekenen dat je PCOS hebt. Helaas kan de gynaecoloog je geen kuur of medicijn geven dat het oplost. Veel vrouwen horen zelfs: “Ga maar afvallen, dan zal het vanzelf wel beter gaan.” Maar afvallen is juist bij veel vrouwen met PCOS niet of amper mogelijk. Je lichaam werkt je tegen. Wil je de klachten niet? Slik de pil maar. Dus zegt de gynaecoloog dat je er maar mee moet dealen.

De pil

Ja, het is zeker mogelijk om de pil te gaan slikken, om je klachten te verminderen. Maar onthoud goed dat dit geen oplossing is, want zodra je stopt met de pil, komen je klachten net zo hard weer terug. En de pil helpt ook niet om je cyclus te reguleren. Helaas stel je je klachten dus alleen maar uit en helpt het je niet om vruchtbaarder te worden.

Moet ik er maar mee dealen?

Als je het nieuws krijgt dat je er maar mee moet leven, is het logisch dat je er verdrietig van wordt en zelf verder gaat zoeken. Op zoek naar antwoorden en ervaringen op het internet. Je zult dan ook zien dat er velen met je zijn die hetzelfde probleem hebben en ook dezelfde reactie van hun arts kregen. Ook zul je zien dat er juist veel te doen is tegen PCOS (het is niet op te lossen, maar wel te verzachten). Zo is het slim om terug te gaan naar de basis.

De basis

Voeding is een heel belangrijk aspect bij PCOS. Zo zijn gluten, suikers en lactose niet positief voor je hormonen. Je kunt er dus voor kiezen om daarin het één en ander aan te pakken. Maar wees er wel bewust van dat niet voor iedere vrouw hetzelfde werkt. Ieder lichaam is anders en reageert anders. Daarom is er ook zoveel te lezen over hoe vrouwen met hun PCOS omgaan en wat experts zeggen. Er zijn hele blogseries over PCOS geschreven, waar je meer informatie en ervaringsverhalen uit kunt halen om jou verder te helpen in jouw weg naar een gezonder en gelukkiger leven met PCOS. Het is dus echt niet hopeloos, maar het is wel een ontdekkingsreis. Ben jij er klaar voor?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close