TOP
Praktisch

De Pi: klein maar bijzonder fijn

Hij is van het formaat creditcard, wordt omschreven als een single-board computer, is universeel te gebruiken én is ook nog eens bijzonder veelzijdig. Het zijn woorden die van toepassing zijn op de Raspberry Pi, dé minicomputer die aan een onstuitbare opmars bezig is. En wat ons betreft ook blijft. De Pi minicomputer wordt al veelvuldig gebruikt thuis in je woonkamer om bijvoorbeeld je favoriete video’s af te spelen, uiteraard gewoon in Full-Hd. Met de minicomputer verbind je bovendien andere boards, displays en foto- en videocamera’s om zo volkomen unieke, eigen projecten mogelijk te maken. Een minicomputer van Raspberry is ideaal om mee te knutselen. En let op: ondanks formaat pinpas kent deze minicomputer een processor, grafisch geheugen, beschikt over een RJ45 LAN-aansluiting en staat dus ook voor een behoorlijk snel netwerk. Veelzijdig? Nou en of. Ga maar na, je gebruikt je goedkope minicomputer voor thuisautomatisering, als Linux-computer of als meer dan volwaardig media-center. De minicomputer van Pi als jukebox of radio? Ook dat kan prima, zoals je er ook je gegevens van NAS-systemen prima mee beheert.

Stormachtige ontwikkeling

Hoewel qua afmetingen niet bepaald indrukwekkend, is de minicomputer van Raspberry als het gaat om de toepassingen ongekend veelzijdig. Bovendien blijft het apparaat zich stormachtig ontwikkelen. De minicomputer kent in de Raspberry Pi 3 Model B een nieuwe tak aan de familiestamboom met indrukwekkende eigenschappen. Zo beschikt deze minicomputer over een werkgeheugen van 1GB, beschikt het over een ethernetpoort en heeft de Raspberry Pi van dit nieuwe model maar liefst vier USB-poorten. Ideaal voor veel randapparatuur. De minicomputer en dan met name de Pi begon in 2012 aan een indrukwekkende opmars. Toen kwamen de Pi A en B op de markt. Inmiddels is de factor RAM met vier vermenigvuldigd, is er nu in plaats van de SD-kaart een microSD en een draadloze netwerkadapter behoort thans tot de standaard die geldt voor deze computer.

Eenvoudige installatie

Voor de leek: een Pi is dus een minicomputer die je zo aan het draaien hebt. De installatie is eenvoudig en al helemaal als je de keuze maakt voor de grafische modus. Mensen die liever niet werken met Linux/Raspbian kunnen ook aan de slag met een sobere uitvoering van Windows 10. Een minicomputer blijft een minicomputer en zal dus niet de plaats van een desktop in kunnen nemen. Niet zelden zie je de minicomputer bijvoorbeeld voor het besturen van een modern, slim huis of als mediaspeler. Met deze minicomputer is het overigens ook goed mogelijk om muziek te streamen.

Ventilatoren

Ook het aansluiten van sensoren of RF-zenders is door toepassing van GPIO-pinnen goed mogelijk. Dit gebeurt vaak als het gaat om knutselprojecten. Ook als server is deze computer uitermate geschikt, niet in de laatste plaats vanwege het lage energieverbruik, de afmetingen en de onhoorbare werking. Die stilte wordt veroorzaakt doordat de minicomputer niet is uitgerust met ventilatoren. Verwacht met de minicomputer als server echter geen volwaardige server of een server die alle verkeer aankan. Zie het meer als printserver bijvoorbeeld. De minicomputer van Raspberry kan ook al prima dienstdoen als Network Attached Storage of als VPN-server.

USB-poorten

Het is niet eens nodig om als je een mini uitvoering van een computer aan wilt schaffen altijd de meest moderne uitvoering te kiezen. Dat ligt toch echt voornamelijk aan wat je plannen met de minicomputer precies zijn. Soms kun je het prima doen met een oudere versie. De alom gewaardeerde Pi kent A- en B-versies. De A-versie kent minder aansluitingen dan andere uitvoeringen, het bezit geen USB-poorten en ethernet. Slechts de veelzijdige Pi 3 heeft de beschikking over een wifi-aansluiting. Dat probleem is echter weer te tackelen met de aanschaf van een dongle, en dat hoeft dan beslist niet de duurste uitvoering te zijn. Deze minicomputer jaagt je allesbehalve op kosten.

Cloud

De computer van Raspberry kent een zogenoemde Zero-uitvoering. Kenmerken? Kleiner en met kleinere poorten. Via micro-usb voor data-in en via mini-HDMI-video-out. De Zero kent ook nog de variant Zero W, uitgerust met een draadloze netwerkadapter. De minicomputer is ook ideaal als add-blocker. Veel mensen beschouwen de online advertenties als buitengewoon vervelend. Een centrale ad-blocker is dan ideaal. Dit kan eenvoudig en voor weinig geld met de aanschaf van deze Raspberry en de Pi-hole. Met de Pi maak je ook je eigen cloud, sterker nog: de minicomputer lijkt er haast voor gemaakt. De computer blijft dan altijd aan en je sluit er je externe harde schijf op aan om zo altijd toegang te hebben tot de server en de bijbehorende diensten. Behalve een Pi installeer je ownCloud. Met dat programma deel je bestanden en synchroniseer je kalenders en contacten.

Tor Router

De computer is ook geschikt om te gebruiken als Tor-router. Tor is een netwerkprotocol dat het verkeer op internet anonimiseert. Met Tor volgt dat verkeer steeds een andere weg en is het dus amper of niet door derden te monitoren. Je kunt op eenvoudige wijze van je Pi een dergelijke Tor-router maken. Dan weet je dat je via elk apparaat veilig en vertrouwd op internet gaat. Gebruik de computer bijvoorbeeld ook als Airplay speakers of als weerstation, iets dat steeds vaker gebeurt. Daarvoor heb je wel de versie Pi 2 nodig, na achttien installatiestappen kan je eigen weerstation de toets der kritiek kan doostaan.

Moederbord

Moederbord kopen of moederbord vervangen, bijvoorbeeld omdat je power mist? Je zou ook kunnen denken aan uitbreiden van je opties door middel van een Raspberry. Hoewel klein, is de computer tot hele veel in staat. Interesse? Het is dan goed een Raspberry Pi starter kit aan te schaffen. Dan beschik je over de basisuitrusting. De Raspberry Pi starter kit is vervolgens uit te breiden met allerhande accessoires, al naargelang de plannen die je met de minicomputer hebt. Wie een Raspberry Starter kit koopt, gaat de boeiende en indrukwekkende wereld van de single-board computer binnen. De wereld van een weliswaar kleine computer, maar wel degelijk met zeer indrukwekkende toepassingsmogelijkheden. Soms zijn zaken toch anders dan dat ze zo op het oog lijken.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close