TOP
Praktisch

Positief opvoeden in 2018

Een nieuw jaar, een nieuw voornemen: positief opvoeden! Het klinkt ontzettend simpel en eigenlijk is dat het ook. Positief opvoeden is niks meer dan de benadering binnen het gezin vanuit een positieve standpunt te brengen. Met deze tips kun jij gemakkelijk positief opvoeden in 2018!

Tip 1: geef complimenten

Zie je dat je kind lief aan het spelen is? Zijn je kinderen samen aan het knutselen? Beloon dit gedrag! Geef je kind of kinderen geregeld complimenten. Kinderen vinden het leuk om te horen dat ze het goed doen, grote kans dat wanneer ze jouw complimenten horen aan het positieve gedrag vasthouden

Tip 2: geef échte aandacht

Ieder kind kent fases waarin hij of zij het liefst 100 dingen op een dag aan je wilt laten zien. Als je eerlijk toegeeft, is het best een opgave om op iedere tekening, ieder ‘ingeschonken kopje thee’ of ‘zelfgebakken taartje’ te reageren. Probeer dit jaar eens met echte aandacht te beginnen. Kies een paar momenten op een dag uit dat je kind iets laat zien en ga echt even mee in zijn of haar spel. Blijf niet naar je laptop kijken en zeg dat je de tekening mooi vindt. Bekijk samen de tekening en praat samen even over de tekening. Deze minuut van aandacht zal je kind als enorm positief ervaren!

Tip 3: communiceer op een gelijkwaardig niveau met je kind

Het is belangrijk dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen thuis. Dat kinderen weten dat ze alles mogen zeggen en dat ook zullen doen! Doe dit door jezelf open te stellen en iedere dag even een momentje te nemen om te praten met je kinderen. Ga bijvoorbeeld wanneer de kinderen uit school komen even samen op de bank zitten en praat met een beker limonade of kopje thee over hoe de dag was, vertel wat jij hebt gedaan op een dag en luister ook naar je kind. Toon op dit moment oprechte interesse in je kind en geniet van de tijd die je samen hebt!

Tip 4: beloon positief gedrag in plaats van negatief gedrag afstraffen

Je kunt niet alles toleren, laat dat duidelijk zijn. Wanneer je kind echt iets doet wat niet mag, dan mag je daar absoluut iets van zeggen. Wel zijn de toon waarop je dit brengt en de woorden die je zegt enorm bepalend. Wanneer je kinderen zeuren om een koekje, dan kun je gewoon nee zeggen als je dat niet goed vindt. Zeg bijvoorbeeld: “Nee, je mag geen koekje want we gaan over een half uur eten”. Je kind weet dat het geen koekje mag en ook waarom niet. Grote kans dat je kind nu gaat zeuren dat hij of zij toch een koekje wilt. Je kunt nog een keer zeggen dat je geen koekje geeft en waarom niet. Wanneer je kind doorgaat ga je het gedrag negeren.

Je kind gaat zeuren in de hoop zijn of haar zin te krijgen. Wanneer je toch ingaat op het zeuren weet het kind dat wanneer hij of zij in het vervolg zeurt hij of zij zijn zin krijgt en zal in vervolg weer gaan zeuren. Wanneer je kind niet meer zeurt, zou je kunnen overwegen het koekje alsnog te geven na een kwartier. Desnoods breek je het koekje in tweeën en deel je het koekje of geef je het koekje na het eten. Zeg erbij waarom het kind een koekje krijgt: op deze manier beloon je positief gedrag.

Hopelijk biedt dit artikel enige inspiratie voor het opvoeden met een positieve draai. Bekijk zelf welke tips bruikbaar zijn in jouw gezin en wat werkt. Je kunt niet in iedere situatie positief blijven, maar je kunt wel zorgen voor een positieve basis.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close