TOP
Proefjes voor kinderen I gevonden op creatief lifestyle blog Badschuim
Raar maar waar – proefjes voor kinderen
Raar maar waar – proefjes voor kinderen
Raar maar waar – proefjes voor kinderen
DIY Kids

Raar maar waar – proefjes voor kinderen

Volgende week begint de Kinderboekenweek 2015. Hierin staan natuur, wetenschap en techniek centraal onder het motto Raar, maar waar!  Kids gaan het liefst zelf uit op onderzoek om te weten te komen hoe de wereld in elkaar zit. Wat is er dan leuker om dit zelf te mogen uitzoeken en ondervinden met proefjes! In het teken van dit kinderboekenweek thema heb ik super leuke proefjes voor de kids op een rij gezet. 

Proefjes voor kinderen – Kan water lopen?

Ja, je leest het goed! Een super leuk, maar simpel proefje om te laten zien dat water kan ‘lopen’. Voor dit experiment heb je weinig nodig, namelijk keukenrol, twee glazen en wat water. Wanneer je het water wat kleur geeft dan zie je heel goed wat er gebeurd. Dit proefje vonden wij hier.

Proefjes voor kinderen – De stuiterende zeepbel!

Proefjes voor kinderen I De stuiterende zeepbel I gevonden op creatief lifestyle blog Badschuim

Met dit geweldige recept kunnen zeepbellen niet kapot springen maar kun je zelfs laten stuiteren op je hand(schoen). Een recept waar je wel geduld mee moet hebben (24 uur) maar dat echt de moeite waard is en voor veel speelplezier zorgt. Dit is het:

 

 • 1 C gedestilleerd drinkwater.
 • 1 eetlepel afwasmiddel.
 • 1 theelepel glycerine.
 • 1 rietje (om later de zeepbellen mee te blazen).
 • 1 schone handschoen (of sok) – (hierop kun je de zeepbel laten stuiteren)
Meng alle ingrediënten samen, laar 24 uur staan en daarna begint je plezier!
Het recept vonden we hier.

Proefjes voor kinderen – Kun je racen met een ballon aan een touwtje?

Ballon race I Creatief Lifestyle blog Badschuim

 

Een heerlijk proefje dat je zowel buiten als binnen kan doen! Test hoe snel een ballon kan gaan aan een touwtje. Je zal merken dat niet alle ballonnen even snel zijn en dat het van nog meer factoren afhankelijk is. Hoe je deze ballonnen racebaan maakt kun je bij dit blogbericht stap voor stap lezen.

Proefjes voor kinderen – Kunnen je racen met een ballon en Lego?

ballonauto van lego_de onderdelen om hem te maken_DIY door het creatieve lifestyle blog Badschuim.eu

Ballonauto van lego

Maar met ballonnen kun je nog meer testen! Namelijk de snelheid van een LEGO auto. Bouw je auto op een simpele manier (zoals je hier kan lezen) en maak steeds een andere variant. Hou bij welke het snelste ging en welke LEGO blokjes je daarvoor gebruikte. Dan kun je uiteindelijk van zelf concluderen waarom!

Proefjes voor kinderen – De prikproef

Proefjes voor kinderen I De lekproef I gevonden op creatief lifestyle blog BadschuimAls je denkt dat een zakje lek prikken makkelijk is dan heb je het mis! Bij dit proefje kan je zelfs een heleboel potloden in een zak prikken zonder dat hij gaat lekken! Via de website van Steve Sprangler kun jij dit proefje ook doen en zelfs ontdekken waarom het niet lekt!

Proefjes voor kinderen – Kun je een ballon in een fles opblazen?

Denk jij dat je een ballon in een plastic fles op kan blazen? Probeer het maar eens! Ik weet zeker dat je het zo niet lukt! Er is een trucje voor nodig om het voor elkaar te krijgen. Dat trucje heeft te maken met een gaatje maken. Weet je het al? Inderdaad, een gaatje onder in de fles! Als je die erin maakt lukt het wel! Maar waarom? Heel simpel eigenlijk. Doordat je een gaatje in de fles maakt zog je dat de lucht in de fles weg gaat, waardoor de ballon ruimte heeft om erin te komen. Zonder gaatje zit er nog lucht in de fles die voorkomt dat je ballon opgeblazen kan worden.

Proefjes voor kinderen – de magische ballon

Proefjes voor kinderen I Ballon prikken 01 I gevonden op creatief lifestyle blog Badschuim

Een proefje dat heel veel kids versteld zal doen staan, maar echt als ‘super cool’ zal worden bestempeld!

Wat heb je nodig:

 • Meerdere dunne bamboe barbecue spiesen.
 • Kleine schaaltje met plantaardige olie.
 • Grote latex ballon.

Zo ga je te werk:

 1. Blaas je latex ballon op totdat hij bijna vol is (zorg dat boven en onder nog een donker stukje van de latex te zien is). Knoop de ballon dicht.
 2. Neem nu de bamboe barbecue spies en dompel de scherpe punt in de plantaardige olie, zodat de top goed doorweekt is.
 3. Nu ga je de spies er in steken! Met behulp van een draaiende beweging, steek je met de scherpe punt in het donkere, dikkere latex gedeelte (bij de knoop van de ballon). Rij de spies helemaal door de ballon naar de bovenkant waar ook een donker latex stukje zit. Dan ga je draaien en duw je de spies door de andere kant van de ballon.
 4. Verwacht je nu dat de ballon zal knappen? Echt niet! De ballon blijft heel, omdat de polymeren in de latex niet volledig zijn uitgerekt op hun meest breekbare punt (het donkere stukje latex waar je door heen hebt gestoken). Probeer hoeveel spiesjes je door de ballon kan rijgen voordat hij kapot gaat!

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close