TOP
Kids

Slaaptraining | Hoe doe je dat nou?

Als ouders hecht je best wel veel waarde aan je slaap. Niet gek ook, als je net een lange periode achter de rug hebt van nachtelijke voedingen, verschoonmomenten en gewoon ‘ik wil bij papa en mama zijn’ momenten. Elke nacht of met regelmaat. Het breekt je op den duur op. En als je kind dan eindelijk door slaapt, ben je al blij dat je meer dan twee uur achter elkaar kunt slapen zonder onderbreking. Maar hoe ouder je kind wordt, hoe meer je ook verlangt naar wat latere ochtenden, in plaats van om vijf uur opstaan, omdat dochter- of zoonlief wakker is en zin heeft om met papa en mama te kletsen en spelen. Dus stuur je je kleintje weer terug naar bed. Maar een kind heeft nog niet door dat het een half uur later nog steeds geen pretje voor papa en mama is om op te staan. Helemaal in het weekend: dan is het tijd om uit te slapen. Ja toch? Kinderen hebben geen besef van tijd en als ze nu eenmaal wakker zijn en in bed liggen te wachten, heb je grote kans dat ze elk half uur weer naast je bed staan. Is het al tijd? Wat kun je hier nu mee?

Kom maar bij papa en mama

Voor sommige ouders en kinderen is het geen probleem om kinderen vroeg in de ochtend in het grote bed te nemen, om daar vervolgens nog samen een poosje door te slapen. Sommige kinderen kunnen dat. Lekker op papa’s plekje als hij naar zijn werk is, bijvoorbeeld. Op de zij draaien, ogen dicht en nog een poosje door dutten. Voor mama kan dat een uitkomst zijn met een kind die daar de rust voor heeft. Nog even door. En als de zon dan toch echt door de gordijnen heen komt, kun je samen rustig wakker worden. Dan hoeft het niet per se een probleem te zijn als je kind vroeg wakker is. Neem hem of haar in bed en vervolg je slaap samen, tot het echt wel tijd is om uit bed te komen en de dag te beginnen. 

Slaaptraining

Dit klinkt heel heftig, maar eigenlijk is het heel simpel. Ook al heeft je kind nog geen besef van tijd en kan hij of zij nog geen klokkijken, dan kun je alsnog je kind slaaptrainen. Hoe dan? Je hebt speciale wekkers en klokjes, die je kind helpen te laten zien of het al tijd is om uit bed te komen. Zo heeft Zazu een schattig schaapje, een wekker met een nacht- en dag lampje (blauw met een maantje of oranje met een zonnetje). Wunders heeft een klokje (analoog en digitaal in één) met een uil, die zijn oogjes open en dicht kan doen! Je stelt het alarm in en de uil doet zijn oogjes open zodra het tijd is om wakker te worden en uit bed te komen. En als je kindje al wakker is, maar de uil heeft zijn oogjes nog dicht, is er lekker tijd om nog wat te spelen in de slaapkamer. Met de blokjes, autootjes, de poppen of misschien zelfs kleuren aan een tafeltje in de hoek van de slaapkamer. Even lekker alleen spelen, terwijl mama nog doorslaapt. En zodra de uil zijn oogjes open doet: tijd om papa of mama wakker te maken! Goedemorgen!

Hoe ga jij om met vroege ochtenden? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close