TOP
Gezondheid

Smoothies: Gezond en voedzaam

In de winkel zijn heel veel lekkere producten te vinden, die bestempeld worden als gezond. En veel mensen trappen er met open ogen in, want als er staat dat het gezond is, dan is het ook gezond, toch? Er zitten niet zoveel calorieën in, dus kun je het gewoon nemen. Als tussendoortje. Geen probleem hoor. Maar kijken we wel goed genoeg naar wat we in ons winkelmandje stoppen en thuis lekker oppeuzelen onder het mom van ‘even een gezond tussendoortje voor de trek’? Proteïneshakes bijvoorbeeld of de repen…Als je van plan bent om deze te nuttigen, zul je wel moeten weten in welke context het gezond is en in welke context niet. Hetzelfde geldt voor fruit en smoothies. Er is van alles te koop en natuurlijk is fruit op zich gezond, maar ook daarvoor geldt: met mate! Want hoe lekker en gezond en natuurlijk het ook is: het bevat wel fruitsuikers. En ook daarmee moet je opletten! 

Smoothies zijn ook kant en klaar te koop. Heel lekker, maar vaak niet zo gezond als dat jij denkt. Een lading fruit is alles wat er in zit, soms met wat zuivel. En eigenlijk is een smoothie pas echt gezond en slim om te nemen, als er meer inzit dan fruit. Groenten zijn in een smoothie eigenlijk onmisbaar. De vezels van groenten heb je namelijk hard nodig en vaak krijgen we er veel te weinig van binnen. Maar hoe maak je een smoothie nu zo gezond en vullend mogelijk als tussendoortje of zelfs als maaltijd(vervanger)?

De groenten

Er zijn veel groenten die erg lekker en voedzaam zijn om in je smoothie te doen. Zo heb je boerenkool, spinazie, maar ook wortel, rode biet, tomaat en komkommer. Er zijn boeken vol heerlijke en verrassende recepten te vinden, die je kunnen helpen met smaken combineren. 

Zuivel

Ook zuivel wordt vaak toegevoegd, als je geen fan bent van water in je smoothie. Je kunt voor kwark en yoghurt gaan, maar ook zeker voor plantaardige versies zoals havermelk, amandelmelk of kokosmelk. Alle drie geven ze weer een heel andere smaak. Lekker voor de variatie dus!

Fruitsoorten

Met fruit kun je ook eindeloos blijven combineren. Ananas, mango, aardbeien, banaan, bessen, appels of peren…Voor elk soort zijn er wel lekkere recepten te vinden, die meteen de goede combinatie van groente aangeven. Ook kun je heerlijk kruiden toevoegen, zoals munt bijvoorbeeld!

Voedende toevoegingen

Misschien voel je je wel erg leeg na zo’n smoothie als ontbijt of lunch. Dat is helemaal niet gek en je kunt het heel makkelijk oplossen. Noten en zaden geven namelijk een extra vol gevoel. Je kunt havermout, lijnzaad, noten en pitten toevoegen aan je smoothie voor extra vezels en eiwitten. En het is ook nog eens hartstikke lekker! Echt een aanrader dus. En het is zo makkelijk om een smoothie mee te nemen naar je werk of voor onderweg! Alles bij elkaar in de blender, hup in een To-Go Cup en meenemen in de tas. Zo geniet je dus elke dag van een gezonde maaltijd of een gezond tussendoortje en heb je meteen een boost aan vitaminen en vezels in je lichaam. Daar doen we het voor toch?

Als je het eens wilt proberen, kun je heel makkelijk een gratis E-book downloaden waarin een aantal recepten staan. Kijk eens welke smaken bij jou passen. Geniet ervan!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close