TOP
Kids Mama

Stereotype mama situaties: herken jij jezelf hierin?

Een tijdje geleden schreef ik een blog over hoe je je handen vrij krijgt als moeder. Even geen kinderen die aan je jur hangen en zich vastklemmen aan je benen, omdat je met ze moet spelen. Want als dat dagelijks het geval is, kun je zelf niet veel doen. En zo nu en dan moeten die overvolle wasmanden toch echt leeg en een stofzuiger door het huis halen is ook niet zo snel overbodig met kleintjes in huis. Ik herken mezelf en mijn dochter best wel in deze situatie. Een kleine uk die zich niet goed kan vermaken zonder dat mama mee speelt. Zo zijn er meerdere dingen die je veel moeders hoort noemen. Dingen, waar veel andere moeders zich ook in herkennen. En al snap ik heel goed wat het is om je kind de hele dag aan je been te hebben hangen, zijn er toch wat herkenbare (voor andere moeders) situaties, wat ik eigenlijk niet herken hier in huis. Herken jij je wel in deze dingen? Lees je mee?

Altijd te laat zijn

Hoe vaak lees je wel niet dat moeders roepen dat ze nooit meer op tijd kunnen zijn sinds er kinderen in het gezin zijn? “Nou, dan ben ik al te laat en sta ik eindelijk op het punt te vertrekken…krijgt de baby een poepbroek en de peuter gooit een bloempot van tafel.”
Ik ben zelf altijd iemand van ‘op tijd zijn’ geweest. Liever een poosje te vroeg arriveren, dan een minuut na tijd. Ik kan er dan ook absoluut niet tegen als anderen te laat zijn. Maar nadat ik zelf mama werd, is hier ook niets in veranderd. De keren dat ik ergens te laat ben gekomen, is op minder dan één hand te tellen. Als je moeders dan hijgend ergens ziet arriveren, kan ik me niet heel goed voorstellen hoe ze dat voor elkaar krijgen. Misschien vroeger opstaan?  “Ja zeg, ik sta al om half zes op! En dan ben ik tot acht uur toe druk en dus te laat!”
Als ik opsta om half acht, mijn ochtend routine heb gedaan, gegeten heb met mijn dochter en zij fris en fruitig klaar staat, kan ik met gemak om half negen van huis gaan. Hebben jullie dat ook? Altijd op tijd? Of herkennen jullie je juist in het te laat zijn? 

Niet meer rustig douchen

Deze hoorde ik tijdens mijn zwangerschap bijna dagelijks. “Nou, wacht maar tot je baby geboren is, dan kun je nooit meer (rustig) douchen. Er waren bij mij weken bij dat ik maximaal één keer kon douchen. En dan moest ik het even in twee minuten doen!”
Dat is mij nou nog nooit overkomen. Hoe dan? Ik kan heerlijk lange douches nemen als mijn dochter slaapt. En zelfs al is ze wakker, kan ze zich prima in haar kamer vermaken, terwijl ik me schoon schrob. En toen ze wat kleiner was en meer huilde, meer papa of mama nodig had, nam mijn man de zorg over, zodat ik even een momentje voor mezelf had. 

Alleen naar de WC

Oké, toegegeven, ook mijn dreumes heeft een fase gehad dat ze per se mee moest naar de WC, omdat ze bang was om alleen gelaten te worden. Maar hoe meer ik zei dat ik even naar de WC ging, hoe meer ze begon te begrijpen dat ik niet weg zou gaan en dus ging ze lekker spelen. Maar vanaf haar geboorte nooit meer alleen naar de WC? Nee, dat herken ik niet. Mijn baby lag gewoon in de box als ik even naar de WC moest of ik zette haar in de kinderstoel met een tussendoortje en haar beker water. Easy Peasy, afgeleid!

Geen tijd voor haar en make-up

Wat veel moeders ook roepen, is dat ze geen tijd meer hebben om zich helemaal op te tutten. Met een knot bovenop het hoofd en een bedhoofd de deur uit. Dat herken ik een klein beetje. Toen mijn dochter nog baby was en veel huilde,veel aandacht nodig had, kon ik ook niet even de tijd nemen om make-up op te doen en mijn haar in model te brengen. Maar hoe ouder ze werd, hoe makkelijker ik daarin werd en hoe makkelijker mijn meisje ook! Alsnog loop ik voortdurend eens met een onopgemaakt gezicht en het haar op zolder de deur uit, maar dat komt meer omdat ik gewoon geen zin heb om me er druk om te maken. All natural, lekker makkelijk!

Hoe zit dit bij jullie? Herkennen jullie je wel in deze stereotype moeder situaties? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close