TOP
Tips bij geld lenen voor een verbouwing
Wonen

Tips bij geld lenen voor een verbouwing

Bij haast iedereen veranderen de woonwensen door de jaren heen. Is er een baby op komst en heb je een extra kinderkamer nodig? Zou je graag een eigen werkkamer willen nu in verband met corona wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te werken? Zou je graag gelijkvloers willen gaan wonen? Of wil je je woning verduurzamen voor meer wooncomfort en lagere energielasten? Veranderen de wensen, dan denken mensen vaak het eerst aan verhuizen. De huidige woningmarkt is echter erg krap en het ziet er niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor hun huidige woning te verbouwen, om deze aan te passen aan de nieuwe wensen. Hieronder lees je meer over de verschillende financieringsopties, en vind je een aantal handige tips als je geld wil lenen voor een verbouwing.

Verbouwing financieren met spaargeld

Allereerst is het goed om te vermelden dat een verbouwing financieren met spaargeld vaak de optie is die zorgt voor de minste extra kosten. Het gemiddelde bedrag dat huishoudens aan spaargeld hebben is behoorlijk, en nu door de coronacrisis onder andere dit jaar veel minder mensen op vakantie zijn gegaan is de spaarpot bij velen nog extra gevuld. Spaargeld op een rekening zetten biedt bovendien momenteel weinig rente. Investeren kan daarom een betere optie zijn, zeker als je meer spaargeld hebt dan de vrijstelling in box 3.

Hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten

Heb je niet voldoende eigen vermogen? Dan kun je ook je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten. Dit is erg gunstig om nu te doen vanwege de huidige lage hypotheekrente. Het bedrag dat je aan rente betaalt mag je bovendien ook nog eens van je inkomen aftrekken, wanneer er annuïtair of lineair wordt afgelost. Door de hogere afsluitkosten is het verhogen van je hypotheek of afsluiten van een tweede hypotheek alleen interessant bij een verbouwingsbedrag van minimaal  25.000 euro. Bij niet iedereen is dit overigens mogelijk. Door de gestegen woningprijzen lenen mensen al het maximale hypotheekbedrag. Bovendien mag vaak de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning.

Verbouwing geld lenen

Geld lenen voor een verbouwing

De afgelopen jaren is – net zoals de hypotheekrente – de leenrente van consumptieve kredieten gedaald. Geld lenen voor een verbouwing is daardoor erg aantrekkelijk. Een lening heeft als voordelen dat je geen afsluitkosten betaalt, je snel over het bedrag beschikt en dat ook de rente van een lening die je afsluit voor verbetering van een woning en aflost tijdens de looptijd aftrekbaar is. Daarnaast kijkt een hypotheekverstrekker bij de berekening van de mogelijkheid voor verhoging van de hypotheek of een extra hypotheek naar je fictieve vaste lasten. Dat maakt het soms niet mogelijk de hypotheek uit te breiden. Bij een consumptief krediet wordt daarentegen getoetst op de werkelijke kredietlast.

Energiebespaarlening voor verduurzaming

Wil je je woning gaan verduurzamen, voor een beter wooncomfort en lagere energielasten? Bekijk dan eens of een Energiebespaarlening iets voor je is. Dit is een lening die wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, dat door onder andere de Rijksoverheid wordt gevuld. De lening is specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Hierbij kun je denken aan de plaatsing van een zuinige HR-ketel, of dak- of spouwisolatie. De hoogte van de rente van een Energiebespaarlening zit ongeveer tussen de hypotheekrente en een consumptief krediet in.

Een verbouwing kun je dus op vier manieren financieren. Niet voor iedereen zijn alle opties mogelijk, of financieel even aantrekkelijk. Vergelijk ze daarom specifiek voor jouw persoonlijke financiële situatie, om te voorkomen dat de verbouwing duurder wordt dan nodig.

«

»

Close