TOP
Badkamerlamp
Praktisch Wonen

Tips bij het kiezen van een badkamerlamp

Kiezen voor badkamerlampen kan best een aardig karweitje zijn. Je wilt niet onder een lamp douchen die lijkt op een tl-balk en je wilt ook niet dat er kortsluiting ontstaat wanneer er een druppel water tegen de lamp aankomt. Daarom is het aanschaffen van de juiste badkamerverlichting een klusje waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.

1. Kies het juiste wattage

Wat voor licht wil je in de badkamer? Het is mooi om zachte lampen te kiezen met een gelige ondertoon voor een warme sfeer. Dimlicht zorgt ervoor dat je er een ontspannen momentje van kan maken wanneer je bijvoorbeeld in bad gaat. Een felle koele lamp is meer geschikt wanneer je je tanden of die van de kinderen wilt poetsen en zeker wilt zijn dat jullie helemaal schoon zijn. Wanneer je bedacht hebt welk soort licht geschikt is voor jullie badkamer, dien je uit te zoeken of deze lichten ook werken in de soorten lamp die je wilt.

2. Let op de IP-waarde

Het is belangrijk dat de lampen die je plaatst in een badkamer, waterdicht zijn. Veiligheid voor jezelf, je kinderen en je huis gaan natuurlijk voor alles. In de Europese Unie worden lampen bestempeld met een IP-waarde. De IP-waarde is de mate waarin een lamp waterdicht is. In de EU worden de volgende waarden gebruikt:

  • IP-waarde 21 (IP21) is geschikt tegen druppelend water
  • IP-waarde 44 (IP44) is spatwaterdicht
  • IP-waarde 54 (IP54) is stofvrij en spatwaterdicht
  • IP-waarde 65 (IP65) is volledig waterdicht

3. Plaats de lampen strategisch

In de badkamer is het dus belangrijk om de verlichting goed op te hangen. Je wilt bijvoorbeeld niet een lamp in de douchecabine hangen die niet volledig waterdicht is. Teken op een vel papier de badkamer uit en bepaal voor jezelf waar de verlichting moet komen. Een grote lamp aan het plafond of liever kleine spotjes? Wil je de lampen kunnen dimmen of is één sterkte ook goed? Wil je in het bad of in de douche nog lampjes voor extra sfeer of neem je genoegen met een extra lamp bij de wastafel? Aan jullie de keus!

4. Match met de badkamer

Last but not least: op zoek naar geschikte lampen. Wanneer je het type verlichting hebt uitgekozen is het tijd om je te gaan richten op het uiterlijk van de lamp. Ga je voor spotjes met een donkere rand of gewoon voor wit? Wil je een lamp met zilveren details of ga je voor messing of zwart? In een badkamer is het handig om voor kwaliteit te kiezen, de lampen zullen vaak in aanraking komen met water en je wilt natuurlijk niet dat de kappen zullen roesten of verkleuren.

Wat je uiteindelijk ook voor verlichting kiest in de badkamer, zorg ervoor dat het een ruimte is waar jij en je gezin zich prettig voelen. Op deze manier wordt de badkamer een ruimte waar jullie graag komen maar ook waar je goed zicht hebt om jezelf en je kinderen te kunnen verzorgen. Om de badkamer nog leuker aan te kleden, zou je zelf badschuim kunnen maken, hoe je dat doet lees je op Badschuim.

Wat voor verlichting heb jij in de badkamer?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close