TOP
Praktisch

Tips voor het mediagebruik van je kinderen

Je kunt er haast niet omheen dat kinderen te maken krijgen met steeds meer soorten media. Van TV tot social media, YouTube-video’s en leerstof via een tablet. Steeds jonger worden kinderen beïnvloedt door alles wat er op schermen om hen heen gebeurd. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Wees altijd open en eerlijk naar elkaar

Hoe oud je kinderen ook zijn: maak internetgebruik bespreekbaar. Je kind mag misschien even op de computer of tablet. Maar overleg met elkaar wat je kind wel of niet mag doen. Door dit bespreekbaar te maken, leert je kind de gevaren van het internet en waarom hij of zij niet op sommige websites mag kijken.

Spreek bijvoorbeeld af dat je kind een bepaald lijstje app’s of websites mag gebruiken of bezoeken en andere websites niet. Dit kun je controleren door af en toe eens langs te lopen, maar ook je kind er open over te laten vertellen. Het is ook mogelijk om de websites te blokkeren, maar dan leert je kind niet waarom hij iets niet mag. Door te verbieden lok je je kind uit om wel de foute pagina’s te bezoeken.

Social media voor kinderen

Je bent zelf verantwoordelijk voor wanneer je vindt dat kinderen toe zijn aan social media. Wanneer je kinderen de leeftijd bereiken dat ze een mobiele telefoon hebben, is social media bijna niet meer ondenkbaar. Wel kun je afspraken maken over social media. Vertel je kind de gevaren  en regels van social media:

  • Voeg alleen iemand toe als je hem of haar kent;
  • Houd je profielen privé zodat alleen vrienden het kunnen zien;
  • Plaats niets over jezelf waarvan je niet wilt dat anderen het zien;
  • Plaats niet over anderen waarvan zij niet willen dat anderen het zien;
  • Heb je niets aardigs te zeggen? Zeg dan niets.

Praat met je kinderen over social media. Met wie praten ze? Waar heb je het over? Hoevaak maak je gebruik van social media? Je kunt als ouder ook zelf een account maken op de kanalen waar je kind van is. Niet zozeer om de kinderen continue te controleren, maar wel om op ieder mogelijk moment te kunnen zien waar ze mee bezig zijn.

Je kinderen verdienen hun privacy en mogen zeggen wat ze willen tegen wie ze dat willen (mits vertrouwd), daar hoef je als ouder niet bovenop te zitten. Het hebben van eigen social media-kanalen waarop je je kinderen volgt is prettig om in geval van nood of wanneer je iets niet vertrouwd toch een blik te kunnen werpe.

Hoe ga jij om met het (social) media-gebruik van je kinderen? 

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close