TOP
Sinterklaas

Tips voor een ongvergetelijke Sinterklaas

Zodra Sinterklaas in het land is, stijgt de spanning bij de kinderen. Hoe zal pakjesavond verlopen? Komt er een Piet langs? Allemaal vragen die door het hoofd van een gemiddelde kleuter in Nederland spoken. Zelf heb je natuurlijk een behoorlijke impact op hoe de Sinterklaas zal verlopen en met deze tips wordt het feest onvergetelijk!

Pas de spanning aan op je kind

Niet ieder kind is hetzelfde. Waar het ene kind gek is op Sinterklaas en alles wil weten over het festijn, kan een ander kind er nachten niet van slapen. Jij kent je kind zelf het beste en weet waarschijnlijk ook hoe je het beste kunt inspelen op hoeveel impact het feest op jullie gezin moet hebben. Bij angstige kinderen houd je het bij een schoentje zetten en Sinterklaasavond zonder al teveel poespas, een ander kind kun je plagen met handschoenen in bed of een overhoopgehaald huis.

Een goede voorbereiding is het halve werk

In een druk bestaan kan het organiseren van een goed Sinterklaasfeest er thuis een beetje bij inschieten. Het verstoppen van een zak of inpakken van cadeautjes zijn klusjes die kunnen opstapelen tot het laatste moment. Hoe chaotischer je zelf bent, hoe groter de kans op foutjes! Kies er dus voor om jezelf zorgvuldig voor te bereiden en berg al je materiaal goed op. Ook het plan van hoe de zak verschijnt op Sinterklaasavond is iets wat je goed moet verzinnen van te voren! Dat scheelt je stress op pakjesavond zelf.

Tips voor het laten verschijnen van de zak

Natuurlijk moet de zak van Sinterklaas op pakjesavond ergens verschijnen. Zoals in de vorige stap al stond aangegeven: zorg dat je dit goed bedenkt van te voren en niet last minute iets moet verzinnen. De volgende opties zijn ieder jaar met Sinterklaas weer een groot succes:

  • Vragen of de buurman op een deur of raam wil kloppen.
  • Huur een Sint of Piet in die de cadeautjes komt binnen.
  • Verstop de cadeaus op de kamer van je kind en vraag hem of haar iets te pakken van zijn of haar kamer.
  • Zet de zak met cadeaus voor de deur en vraag een kind na het eten het afval buiten te brengen.
  • Verzin een speurtocht door het huis.
  • Bestel een video van de Sint (hier!)
  • Knoop de zak ergens aan vast en laat hem zakken voor het raam een verdieping lager.
  • Vraag de buren of ze een briefje door de brievenbus willen doen met een aanwijzing waar de cadeaus liggen.

Vertellen hoe het echt zit?

Zie je dat je kind echt lijdt onder de spanning, is je kind echt te oud voor het verhaal of begint je kind dingen te vragen? Dan is het wellicht tijd om te vertellen hoe het echte verhaal van Sinterklaas klinkt. Doe dit niet op vier december, de dag voor Sinterklaas. Op dat moment is de spanning te groot en zal je de kinderdroom in één keer uit elkaar spatten. Wellicht zal een kind hier op een negatieve manier op reageren. Je kunt beter wachten tot Sinterklaas voorbij is en een rustig moment kiezen om te praten over het verhaal van Sinterklaas. Op dat moment is de spanning gezakt en zag de Sint niet zo’n grote rol spelen in de huidige belevelingswereld van het kind. Grote kans dat je kinderen je niets kwalijk nemen over de ware geschiedenis van de Goedheiligman!

Hoe organiseer jij een leuke Sinterklaasavond?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close