TOP
spaarrekening kind
Praktisch

Tips voor het sparen voor je kinderen

Het is natuurlijk super fijn wanneer je als ouders je kind kan financieel een steuntje in de rug kunt geven. Vooral wanneer je kind gaat studeren, een rijbewijs moet halen of voor het eerst op zichzelf gaat kan dit nodig zijn. Maar ja, natuurlijk is het dan wel fijn als je alvast wat geld opzij gelegd hebt hiervoor, want vaak ben je op het moment suprême niet direct in staat om grote bedragen te geven. Maar hoe de je dat eigenlijk: sparen voor je kinderen? Wij geven een aantal praktische tips!

1.      Sparen met een spaarvarken

Sparen met een spaarvarken werkt redelijk goed, zolang je hier consequent geld in doet. Sommige ouders vinden het bijvoorbeeld leuk om hun kleingeld regelmatig in het varken te doen. Vergeet niet om het geld op tijd naar de bank te brengen, want spaarvarkens zijn gemakkelijk te bestelen.

2. Sparen op een spaarrekening

Er zijn verscheidene kinder-rekeningen die je kunt openen. De rekeningen met de hoogste rente zijn rekeningen waarop het geld vaststaat tot de 18e verjaardag van het kind. Zodoende heeft helemaal niemand de mogelijkheid het geld er tussentijds vanaf te halen: ook jijzelf niet! Er zijn ook rekeningen waarbij het geld kort vaststaat en gewone spaarrekeningen waarbij het geld vrij opneembaar is. Bekijk ook eens de spaarrekening kind bij ING.

3. Beleggen

Beleggen is een gevaarlijke manier van sparen. Uit onderzoek blijkt het het veiligst om in een stabiel fonds te investeren. Je kunt ook kiezen om het geld in handen te geven van een collectieve belegger. Een ding dat je nooit moet doen: te vaak naar de beurs kijken en veel handelen. Daarbij verlies je namelijk het meeste geld!

4. Stel een doelbedrag op

Het sparen voor je kind werkt het beste als je een doelbedrag opstelt. Dit moet een realistisch doel zijn! Het is bijvoorbeeld voor de meeste ouders onhaalbaar om de volledige studie van hun kind te betalen. Maar je kunt wel stellen dat je een vast bedrag per maand aan je kind wilt geven tijdens zijn/haar studie. Stel dat je €100,- per maand wilt geven en een studie duurt 4 jaar, dan moet je €4.800,- sparen voordat je kind gaat studeren.

5. Bereken een maandbedrag

Aan de hand van het doelbedrag bereken je een vast maandbedrag dat je moet sparen om het te halen. Hier tel je vervolgens nog iets bij op, zodat je wat hoger uitkomt. Wil je bijvoorbeeld die €4.800,- halen en is je kind nu 2 jaar oud? Dan heb je nog 16 jaar, dus 192 maanden. Dat komt neer op een maandbedrag van €25,-. Zet dan een vaste maandelijkse overboeking aan van €30,- per maand, dan weet je zeker dat je ruim voldoende hebt gespaard als je kind het nodig heeft.

6. Overweeg of je dit verteld aan je kind

Sommige ouders vertellen aan hun kind dat er voor hen gespaard wordt, andere niet. De meningen zijn verdeeld en het is ook niet helemaal duidelijk wat het beste is. Vanuit de ouders geredeneerd kan het goed zijn om het niet te vertellen. Het is dan een leuke meevaller voor je kind als het wel is gelukt, maar als het niet is gelukt door omstandigheden is het tenminste geen teleurstelling.

7. Voed je kind financieel bewust op

Tegelijkertijd met sparen voor je kind, moet je je kind financieel bewust opvoeden. Leer je kind de waarde van geld – bijvoorbeeld door met klusjes wat te laten verdienen. Jongeren die al snel een bijbaan hebben en weten wat geld waard is, zijn meestal blijer met wat ze krijgen en gaan daar ook zuiniger mee om.

8. Belangrijk: laat het geld los

Het geld dat je spaart is voor je kind. Jij hebt daar vast een bepaald doel mee voor ogen, bijvoorbeeld een studie of het halen van een rijbewijs. Maar onthoudt dat het geld voor je kind is. Dus vanaf het moment dat jij het weggeeft, moet je het ook los kunnen laten. Je zult waarschijnlijk merken dat het geld ook weleens aan dingen wordt besteed die jij niet voor ogen had.

Sparen voor je kinderen is goed om te doen. Het geeft ze een betere start, zeker nu studenten alles op alles moeten zetten om zonder al te grote studieschuld te eindigen. Als jij je kind kunt helpen door het financieel te steunen is dat erg fijn. Andersom geldt niet dat je een vreselijk slechte ouder bent als het je niet is gelukt om te sparen. En onthoud: je hoeft niet alles voor je kinderen te betalen. Ze moeten ook zelfstandig worden en zelf hun financiën goed op orde kunnen krijgen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close