TOP
Gezondheid Praktisch Thuis / Lifestyle

Tips voor een gezond ochtendritueel

Hoe sta jij op in de ochtend? Wat is het eerste waar jij naar grijpt zodra je wakker bent? Je kop koffie en je telefoon? Even goed wakker worden voordat de dag begint, is voor iedereen weer anders. De één heeft een sigaret nodig voordat het ontbijt op tafel komt, de ander rent naar beneden en zet de TV aan voor de kids, zodat de dag rustig (Lees: geen geschreeuw, gezeur of gehuil) begint. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de dag op een gezonde manier begint? Wat maakt je ochtendritueel nu gezond? Lees mee voor wat handige tips!

Scratch that

Schuif alle gewoonten van je dagelijkse start eens opzij. Laat je telefoon liggen en vermijd zo direct prikkels. Prikkels zetten je hersenen meteen op scherp en zo begint de opbouw. Heb je wel eens gemerkt hoe moe je in je hoofd kunt zijn opeens? Alle schermpjes (telefoon, tablet, laptop, TV) werken daar hard aan mee. Het zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld bent van alle beelden, flitsen en geluiden. Bewaar je telefoon tijd voor wat later in de ochtend. En voel je je nu al overprikkeld? Probeer eens met deze tips even tot rust te komen!

Laat je koffie eens staan. De reden daarvoor? Daar kom ik later op terug. Even geen sigaretje om op gang te komen, geen TV en harde geluiden om je heen.

Stretch & exercise

Probeer eens, zodra je uit bed stapt, te beginnen met wat oefeningen om je lichaam te stimuleren wakker te worden en energie op te bouwen. Rekoefeningen bijvoorbeeld, om de slaap uit je lijf te krijgen en wat buik- en beenspieroefeningen om een heerlijk productief gevoel te krijgen! Ken je dat gevoel wat je krijgt na een goede work-out in de sportschool? Heerlijk toch? Wat is er dan fijner om je dag te beginnen met dát gevoel?

Douchen

Neem na je korte work-out een korte douche. Het is niet nodig om lang onder de waterstraal te staan. Met vijf minuten heb je het zweet van je workout en de slaap geur van je lichaam gewassen. Douche niet te heet en eindig met koel tot koud water. Wedden dat je je lekker verfrist voelt?

Water met citroen

Eerlijk is eerlijk: het is niet lekker. Maar als je een een kwartier voor je ontbijt 100 milliliter lauwwarm water met 3 eetlepels citroensap achterover slaat, stimuleer je de vetverbranding. Gezond dus! En als je al bezig bent met een gezonde leefstijl, is dit dus een extra tip om mee te beginnen!

Ontbijt

Neem een goed ontbijt, boordevol vezels en neem er een stuk fruit bij. Een handje noten is ook goed om aan voldoende eiwitten te komen. Voorkom teveel ongezonde en onnodige vetten (geen full-English breakfast elke dag dus!). En bewaar je kop koffie tot na elf uur. Neem liever een kop thee bij je ontbijt. Waarom geen koffie vroeg in de ochtend?
Je komt uit een periode van rust en reiniging (de nacht) en je lichaam blijft ook doorgaan met reinigen (je lever vooral!) van je lichaam. Gooi je een kop koffie in je maag, dan stopt dat. Koffie stopt dus het harde reinigingswerk van je lever. Niet helemaal natuurlijk, maar in ruststand, oftewel tijdens het slapen, werkt je lichaam extra hard. Mooi meegenomen dus, als je dat tot elf uur kunt laten gaan!
Wat ook heerlijk is tijdens het ontbijt: de krant erbij pakken. Op je gemakje door het nieuws doorbladeren. Zo houd je jezelf op de hoogte en heb je een leerzaam en nuttig moment, terwijl je rustig je ontbijt eet. En zorg ervoor dat je zittend eet! Dan geniet je veel meer en eet je bewuster! Want wees eens eerlijk… hoe vaak stoppen we onze mond niet vol met iets waar we helemaal niet van genieten, terwijl we tegen het aanrecht leunen? Helemaal niet bewust van hoeveel calorieën we naar binnen schuiven….Zonde!

Een overzicht maken

Om een baaldag te voorkomen, waarop je teleurgesteld terugkijkt (veel te weinig gedaan) is het slim om in de ochtend een overzicht te maken van je dag. Wat wil je doen? Welke dingen moeten sowieso gedaan worden en waar begin ik mee? Hoe laat doe ik wat? Zo ben je dus aan het plannen en zorg je ervoor dat je productief aan de gang kunt. Geen ‘ik weet niet wat ik moet doen en ik heb geen zin in…’ Niks ervan! Vol energie kun je zo de dag doorkomen en ben je straks tevreden met wat je gedaan hebt. En wat is er nu fijner dan alle taken af kunnen tikken? Heerlijk!

Probeer het eens! Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close