TOP
Kids

Tips voor uitleg geven over onweer aan kinderen

Nu weer een paar dagen genoten hebben van heerlijk zomers weer, is het inmiddels flink aan het stormen. Onweer kan spannend zijn voor kinderen. De klappen kunnen hard zijn en de flitsen fel! Aan kinderen kun je deze spanning of angst het beste wegnemen, door uit te leggen wat onweer nu precies is.

Laat je eigen angst niet zien

Misschien ben je zelf wel doodsbang voor onweer. Dat kan en dat mag ook en dat mogen je kinderen ook weten. Maar toch kan het bij kinderen angst veroorzaken wanneer je zelf je angst laat zien. Natuurlijk mag je je kinderen vertellen dat je het spannend vindt, dat je liever een zon aan de lucht ziet en dat je liever hebt dat jullie binnen zijn in plaats van buiten met dit weer. Wel is het verstandig om je eigen angsten niet de overhand te laten nemen. Een kind dat angstig reageert op onweer zal aan jou merken dat onweer dus echt eng is, wat de angst alleen maar laat toenemen. Praat er dus over met elkaar.

Negeer de angst niet

Doen alsof de angst er niet is, is ook niet handig. Doe niet alsof het onweer er niet is en alsof onweer niet eng is terwijl je kind duidelijk aangeeft bang te zijn. Geef aan dat je de angst van je kind begrijpt, maar dat het niet nodig is. Vertel aan je kinderen wat onweer is, hoe het ontstaat en dat het ook weer weggaat. Hoe ouder je kind is, hoe meer details je kunt vertellen die je kinderen begrijpen. Geef je kind een dikke knuffel en zoek afleiding zoals een filmpje of iets anders met geluid.

Leg in makkelijke woorden uit wat onweer is

Hoe ouder je kind is, hoe meer je kunt uitleggen over onweer. Aan jonge kinderen kun je vertellen dat de wolken hebben gebotst, dat de wolken ruzie hebben of geef er een eigen creatieve draai aan. Met iets oudere kinderen kun je juist de gevolgen goed laten zien van onweer en aantonen dat het onweer dat je nu hoort nog ver weg is. Bijvoorbeeld door hardop samen de seconden tussen de bliksem en de donder te tellen.

Kijk filmpjes op YouTube

Weet je zelf ook niet precies wat onweer is? Op YouTube vind je filmpjes over onweer. Ook in makkelijke taal voor kinderen vind je video’s over wat onweer is. Handig om je eigen verhaal te ondersteunen of om even op te helderen wat onweer ook alweer is. Nogmaals: onweer is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn, tenzij je op een open veld staat. Blijf fijn binnen, maak er een gezellige tijd van en geef ruimte aan de gevoelens die jijzelf of je kinderen aan dit weerverschijnsel koppelen.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close