TOP
Thuis / Lifestyle

Verhuizen met kinderen: hoe pak je dat aan?

Een verhuizing is spannend. Zeker met kinderen erbij. Je wilt er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt en tegelijkertijd het normale gezinsleven laten draaien, zodat je kinderen zo min mogelijk ‘last’ ervaren van de verhuizing. Dit is hoe je dat aanpakt.

Betrek je kinderen in het proces

Wellicht ga je verhuizen vanwege je werk, omdat het huis niet (meer) aansluit bij je woonwensen of omdat je toe bent aan iets anders. Vanaf het moment dat je het zeker weet, kan je kinderen gaan betrekken. Bespreek dit met je kinderen! Wellicht hebben ze klasgenoten die eens zijn verhuisd, hebben ze wensen voor een nieuwe kamer of kennen ze kinderen in de buurt waar jullie willen wonen. Zo kan je vertellen over de voordelen van de nieuwe woning. Gaan jullie voor de tweede keer kijken bij een huis? Vertel het je kinderen en neem ze mee! Ook met het inpakken van dozen en het verplaatsen van de meubels.

Laat je kinderen keuzes maken

Je kinderen zijn heel erg belangrijk en ook hun keuzes kan je laten meetellen in de overwegingen die maakt. Zoals ik al zei: denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een kleur van een muur, welk speelgoed je inpakt en wie welke kamer krijgt. Vraag niet aan je kinderen of ze grote beslissingen willen nemen (denk bijvoorbeeld: wil je hier wonen? Wanneer ze nee zeggen, dan kan de weerstand richting het nieuwe huis/de nieuwe situatie groter worden), maar betrek de kinderen in de keuzes zodat ze het gevoel hebben betrokken te zijn bij de verhuizing en dat het nieuwe huis ook voor hun is.

Beloof je kinderen niets wat je niet waar kan maken

Heb je in gedachten om een bepaalde indeling te maken in het nieuwe huis? Vraag dan niet je kinderen om mee te beslissen in de keuzes. Beloof niet dat er niet in de nieuwe buurt leuke vriendjes wonen, voor je zelf hebt gezien dat er daadwerkelijk kinderen buiten spelen. Zorg ervoor dat je kinderen er op kunnen vertrouwen dat de situatie beter wordt of op sommige gebieden juist niet. Wees daar open over zodat je kinderen precies weten wat ze kunnen verwachten in en om het nieuwe huis.

Start op tijd met inpakken

Begin niet met het speelgoed van je kinderen, maar start niet te laat. Je wilt niet dat je kinderen rondom de verhuizing vervreemden van het oude huis en zonder speelgoed zichzelf gaan vervelen. Start je te laat? Dan zou het kunnen dat je stress creëert bij jezelf. Start op een punt waarop je denkt dat het tijd is en betrek je kinderen in het proces.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close