TOP
Verven met acrylverf
DIY Easy Peasy DIY Praktisch

Verven met acrylverf of ecoline

Wie van verven of schilderen houdt, heeft daarbij de keus om te werken met allerlei materialen. Die allemaal weer een eigen resultaat hebben! Het is wat het verven leuk maakt – zo kan jij of je kind echt een eigen stijl ontwikkelen, of juist zorgen voor afwisseling. Maar hoe weet je nu wat bij jou past? In deze blog leggen we je alles uit over verven met acrylverf of ecoline.

Acrylverf: multi-inzetbaar en van kwaliteit

Verven met acrylverf

We beginnen de blog bij acrylverf: een verfsoort die voor een deel uit water bestaat. Deze soort is inzetbaar op verschillende materialen. Of jij of je kind nu schildert op papier, houtwerk of een doek: dit materiaal kun je op alle ondergronden toepassen. Multi-inzetbaar, dus! Dit maakt dan ook dat de verf bruikbaar is voor allerlei vormen van kunst en creatie.

Wat ook handig is aan de verfsoort, is dat deze snel opdroogt. Perfect voor de schilderaar die er geen geduld voor heeft om lang te wachten om met de volgende laag te beginnen! Het is natuurlijk des te leuker om zo gauw mogelijk weer verder te kunnen met het schilderij. Je kunt met acrylverf gemakkelijk werken met meerdere lagen over elkaar heen – waarbij lange tussenpauzen niet nodig zijn.

Is je kunstwerk na lang zwoegen af? Yes! Dan komt er nóg iets bij acrylverf kijken – misschien wel het grootste voordeel van dit schildermateriaal. De verfsoort kent een lange levensduur. Zeker als je kiest voor een kwalitatief merk, zoals Talens. Licht, temperatuurverschillen en droogte: ze hebben nauwelijks een invloed op een schilderij van acrylverf. En zo kun je er extra lang van genieten!

Ecoline: voor variatie en unieke kleurcombinaties

verven met ecoline

De vloeibare aquarel verfsoort ecoline is dé soort die een vleugje nostalgie met zich meebrengt: vrijwel iedereen heeft met deze verf gewerkt in het basisonderwijs of op de middelbare school. Ideaal dus voor de kids. De populariteit van de verfsoort is niet gek: het gaat hier om een verf van kwaliteit! Daarnaast is ecoline geschikt voor verschillende schildertechnieken – om voor de nodige variatie te kunnen zorgen.

Op de scholen is ecoline er vaak alleen te vinden in de belangrijke basiskleuren: grote kans dat deze verfsoort dan ook meteen de associatie met deze kleuren oproept. Maar gelukkig is de verf er in werkelijkheid te verkrijgen in alle kleuren van de regenboog, met tevens de keus uit bijvoorbeeld pasteltinten. Dat maakt het verven natuurlijk nog plezieriger!

En zelfs als je slechts een paar kleuren in huis haalt, kun je met ecoline een heleboel kanten op: deze verf is enorm goed mengbaar. Zeker wanneer de verfsoort met water wordt verdund – gebruikelijk bij ecoline – kunnen er unieke kleurcombinaties ontstaan. Voor echt creatieve resultaten! En om het schilderen met deze soort nog eenvoudiger te maken, bestaan er tegenwoordig ook ecoline brush pens: meteen klaar voor gebruik.

Belangrijkste verschillen tussen acrylverf en ecoline

Wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen acrylverf en ecoline? Bij acrylverf gaat het om een soort die snel opdroogt. Dat maakt dat je al gauw verder kunt schilderen met een volgende laag, maar ook dat de lagen snel definitief zijn. Bij ecoline werkt dit anders: deze verfsoort droogt niet watervast op. Dat betekent dat je ecoline opnieuw nat kunt maken, en zo verder kunt werken met de laag waarbij je was gebleven. Het is maar net wat jij of je kind als schilder fijn vindt werken!

Daarnaast ogen kunstwerken van acrylverf of juist ecoline verschillend. Zo is acrylverf een wat dikkere, vastere verfsoort: meer dekkend op het materiaal waarop wordt geschilderd. Ecoline is een vloeibaardere soort, wat een resultaat geeft dat meer verfijnd is. Er kan natuurlijk een middenweg gevonden worden tussen deze uitwerkingen, door bijvoorbeeld met meerdere lagen of grotere klodders verf te werken. In grote lijnen schetst dit echter voor welke schildertechniek een bepaalde verfsoort doorgaans wordt ingezet. En dat zorgt vervolgens weer voor verschillende kunstwerken op het papier of doek – kies de ultieme favoriet!

«

»

1 COMMENT
 • Sonja Zwart
  5 jaar ago

  Ik krijg sterk de indruk dat je niet veel van schilderen weet!
  Echte goede acrylverf bestaat uit o.a. uit kleurpigmenten en bindmiddelen en uit acrylacetaat.
  Ecoline is op waterbasis en bevat kleurstof en is niet lichtecht.
  Kinderen laat je beter met plakkaatverf schilderen. Dat bevat minder schadelijke stoffen en is goedkoper.
  Eerst jezelf goed informeren voordat je zogenaamd als “deskundige” iets uitkraamt!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close