TOP
Kids Mama

Voor de mama’s: zo krijg jij je handen vrij

Hallo lieve mama’s!

Hebben jullie ook vaak hetzelfde probleem als ik heb? Er ligt nog een berg (huishoudelijk) werk op je te wachten, maar je schattige mini-me’s laten niet toe dat je ook maar íéts productiefs doet. Nee mama, de volle 100% aandacht voor mij, alsjeblieft! Natuurlijk wil je je kids jouw kostbare tijd en aandacht geven en wil je met hen spelen, lachen, eten en avonturen beleven. Natuurlijk. Maar zo nu en dan moet er toch echt iets gedaan worden en kan je die smekende puppy ogen niet gebruiken. Of de aan je kleding trekkende handjes. De zielige huiltjes of zelfs de driftbuien. Hoe los jij dat op? Ga jij door het huis sluipen, hopend dat je kleintjes je niet zien? Wacht jij tot de schatjes slapen, zodat jij rustig kunt stofzuigen en de administratie bij kunt werken? Hoe krijg (en houdt!) jij ze bezig?

Zelf spelen

Het is heel belangrijk dat kinderen leren om zelf, alleen, te spelen. Het is namelijk niet realistisch om te denken dat je elke seconde bij hen kunt zijn en zo samen op de vloer met de Duplo kunt spelen. Er moeten wassen gedraaid worden, er moet eten op tafel komen. Voor kinderen is het soms maar bar lastig dat mama dan opstaat en streng zegt dat ze nu even niet kan spelen. “Ga jij maar een huisje bouwen voor de Duplo popjes.”
Tja, dat is echt niet leuk zonder mama. Dan heb je dus dikke kans op jengelende kids. Toch is het niet gek dat ze moeten leren zichzelf te vermaken. Ook het alleen zijn is iets wat erbij hoort. Zelf doen. Zelf leren. En ze hebben genoeg speelgoed, maar het leren om het zelf te doen, met hun eigen fantasie, is nog even een dingetje. Dat komt niet aanwaaien. Dat zal niet direct vanaf het begin goed gaan. Maar… sta jij erop dat je kinderen zelf spelen?

Bergen speelgoed

Je laat je kinderen vast niet spelen met oude troep uit de container. Ze hebben vast heel veel speelgoed om zich uren mee te vermaken en een slaapkamer als een speelparadijs. Je kunt je kinderen er daarom op wijzen dat er heel veel te doen is. Maar wat nu als er teveel is? Dan kan het nog wel eens lastig kiezen zijn voor die kleintjes! Zoveel te zien en te doen, waar begin je mee? Dat kun je vergelijken met jezelf. Als je een hele lijst vol taken hebt die op je wachten, waar begin je dan? Dan kan de moed je in de schoenen zakken en heb je soms de neiging om alles maar uit te stellen en iets compleet anders te doen.
Tip: sorteer het speelgoed en berg een deel weg, zodat het niet moeilijk is om steeds te kiezen. Het leuke is dan ook dat je kunt afwisselen met het speelgoed, zodat het allemaal interessant blijft!

Youtube

Vijf uur. Tijd om eten te gaan koken. Je hebt een lange dag achter de rug en wilt even in rust de aardappels op het vuur zetten. Met speelgoed is je kind niet zoet te krijgen. Nee, je ukkie wil bij mama zijn. Niet spelen. Wat doe je dan? Ik zelf vind het leuk en handig om mijn dochter dan in de kinderstoel te zetten, aan het aanrecht. Dan zet ik een filmpje aan (er zijn hele leuke Youtube-kanalen voor kinderen!) en geef haar een handje rozijntjes en haar beker water. Dan is ze lekker bij mij, ziet ze wat ik allemaal doe (het aanrecht is anders ook zo hoog en onbereikbaar hè) en komt ze zo ook een beetje tot rust. Ik kies dan voor heel simpele filmpjes met educatieve liedjes of onschuldige kinderprogramma’s waar ook nog wat van te leren is. Ludovic bijvoorbeeld, is een leuk beertje die van alles onderneemt met zijn ouders en vriendjes. Een beleefd beertje, die met veel eigen fantasie zijn spel speelt, elke dag. Hoe leuk is dat? Wie weet krijgen je kinderen er ideeën van!
Cocomelon heeft leuke liedjes, die laten zien hoe alledaagse dingen gedaan moeten worden, op een leuke speelse manier en met leuke (wel Engelse!) liedjes. Geen flashy knipperende lichten en harde geluiden. Lekker samen in de keuken.

Gebruik jij deze manieren wel eens om je kinderen zoet te houden als jij je handen vrij wilt hebben? Of heb jij andere handige tips? Deel ze dan met andere mama’s!
Ik hoop dat deze tips jou helpen om even wat tijd voor jezelf (en het huishouden) te krijgen. En ik hoop dat het je helpt je kinderen te leren om zelf te spelen op z’n tijd.

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close