TOP
Boeken Kids

Waarom is het nuttig om je baby voor te lezen?

Natuurlijk kan een baby van één maand oud nog geen letter lezen en begrijpt hij nog niets van wat je voorleest of laat zien. Toch is het nuttig om vanaf de geboorte met je kind boekjes te lezen. Je kunt op deze manier de zintuigen van je kleintje stimuleren.

Contrasten

Er zijn verschillende boekjes te verkrijgen voor jonge baby’s, die je kunt doorbladeren met je kleintje. Dagelijks, misschien zelfs meerdere keren per dag. Boekjes met dikke kartonnen bladzijden, bedrukt met verschillende patronen en kleuren. Je zult zien dat je baby’s ogen er naartoe getrokken worden. Hoe klein ook, een baby reageert op deze felle kleuren en patronen.

Rustmomentje

Naast het feit dat het je baby echt al interesseert om deze eerste boekjes te doorbladeren met papa of mama, is het ook een moment van rust. Helemaal wanneer je hetzelfde boekje regelmatig weer pakt. Herhaling geeft herkenning. Herkenning geeft vertrouwen en rust. Zo creëer je een momentje met je kindje waarin hij even niets anders hoeft en alleen maar hoeft te kijken naar het bekende boekje en te luisteren naar jouw stem. De wereld is al zo heftig voor zo’n kleintje. Wat is er dan fijner dan even niets nieuws ontdekken, maar even tot rust komen bij iets wat je kent?  

Waar te beginnen?

Online, maar ook gewoon in boekenwinkels is het contrast boekje “Hallo baby!” te vinden. Heel simpel, een aantal dikke, kleurige pagina’s en een rammelaar erin verwerkt. Ook zijn er twee rubberen tabs aan de rug van het boekje gemaakt. Zo worden er meerdere zintuigen van je kindje gestimuleerd: oren, ogen en tastzin. Gegarandeerd veel plezier voor je kindje en voor jezelf!

Andere leuke tips

Muziek kan ook heel rustgevend werken. Sommige baby’s horen voor hun geboorte al veel muziek, omdat papa en mama het dagelijks aan hebben staan. Dat kan rustgevend werken wanneer er eenmaal herkenning optreedt. Dan is het ook leuk om kinderversjes aan te zetten. Dit geldt niet alleen voor baby’s, maar ook voor grotere kinderen.

Ook zijn er heel veel leuke YouTube-kanalen voor kinderen vanaf 0 jaar te vinden! Door filmpjes te laten zien, worden ook direct de zintuigen geprikkeld: oren en ogen in één.

Al deze bovenstaande opties zijn dus niet alleen handig om de zintuigen van je kindje te prikkelen, maar ook om een rustmoment te creëren voor je kindje. Even rust tussen alles wat er te zien en te leren valt. Veel plezier!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close