TOP
Hebbedingetjes Praktisch

Wat doet reclame met ons?

Ooit wel eens stilgestaan bij alle reclame die we dagelijks zien? In de krant, folders, maar ook op producten die we dagelijks gebruiken. Ook in winkels, langs de weg, op sportvelden, op auto’s en zelfs in de lucht zien we het. Waarom wordt er overal zoveel reclame in ons gezicht geduwd? Waarom zien (en horen!) we het overal? Als we iets willen hebben, kopen we het zelf wel. Daar hebben we helemaal geen reclame voor nodig. Toch?
Reclame doet ons niks. Als we iets horen of zien wat we niet nodig hebben, kopen we het niet. Of toch wel?

We hebben vaak helemaal niet door hoeveel reclame met ons doet! De reclameborden die we in ons dagelijks leven zien, horen bij het leven, dus we letten er niet meer zo op. Het is normaal dat ze er zijn, maar we hebben niet het idee dat het ons iets doet. Maar hoe vaak kijken we niet even naar een reclame op een groot bord bij een bedrijf? Hoe vaak lezen we niet de kleine lettertjes op een poster bij de bushalte? Zonder dat we er ons bewust van zijn, krijgen we er toch echt wat van mee! Het heeft meer invloed op ons dan dat we door hebben.

Supermarkt

Je loopt op je dooie gemakje door de supermarkt om je wekelijks boodschappen te doen en de radio staat aan. Bijna half elf, dus een rondje reclame. De helft ken je uit je hoofd. De deuntjes, de woorden…Gedachteloos laadt je een bloemkool en een zak sperziebonen in je wagentje en laat je ogen over het 2 + 1 gratis bord glijden, die bij de zuivel staat. Oh lekker! Desserts! Die moet ik niet vergeten. Chocolade vla? Of griesmeelpudding? En ze zijn in de aanbieding! Dubbel inslaan dus!, hmmm!
Herkenbaar?  

Onderweg

Mensen die werken met en in de reclame, weten heel goed wat reclame met mensen doet. Zonder dat men het doorheeft, worden we er toch naartoe getrokken. Als jij bij de supermarkt wegrijdt, nog even een bloemetje haalt bij de bloemist en onderweg terug naar huis een poster ziet waarop de nieuwe milkshake van de McDonalds wordt gepromoot, krijg je automatisch zin in een fastfood lunch. Toch? Misschien niet meteen, maar het beeld van de poster blijft in je achterhoofd hangen en later bedenk je je opeens: Zo, ik heb toch zo’n zin in een cheeseburger en een milkshake!
Slim gedaan toch?

Handige truc

Om de bovengenoemde voorbeelden, werken bedrijven met reclamemateriaal. Voor startende bedrijven bijvoorbeeld, is reclame een goede en makkelijke manier om klanten te werven. Reclame (als het op de goede manier gemaakt is) raakt een snaartje bij mensen. Bordenmax.nl weet precies hoe dat werkt. Mooie, sprekende reclameborden, om het gevoel van mensen aan te spreken.
Al lopen we gedachteloos en dromend door een winkelstraat, toch worden we geprikkeld door de kleurige, strakke en schreeuwende reclame, links en rechts. Wedden dat je aan het eind van de dag een aantal nieuwe reclames kent, die je eerder nog nooit had gezien? En waarschijnlijk heb je geen idee waar je het dan nu opeens vandaan haalt. Je hebt er helemaal niet bij stil gestaan, het niet eens bewust ergens gezien. En toch herken je het! Zo werkt het! Fascinerend!

Wat doet reclame met jou? En welke soorten reclame spreken jou het meest aan?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close