TOP
Kids

Wat er verandert als je kind naar school gaat

Het is nogal wat als je kind voor het eerst naar school gaat. Helemaal bij de oudste is dat een grote mijlpaal. Er verandert een heleboel in het leven van je kind, maar ook zeker in dat van jou zelf. Dagelijks vroeg op in plaats van uitslapen, een strak ritme van opstaan, aankleden, ontbijten en hup; de deur uit. Kind naar school brengen en weer naar huis. Wist jij dat het flink wennen is voor veel ouders? Opeens heerst er rust in je huis. Je kind is op school en er is even geen kind dat aan je benen hangt. Of in ieder geval één minder. Opeens heb je tijd over. Je hoeft je kind niet meer te vermaken, geen boekjes voor te lezen of samen naar de speeltuin te lopen. Wat moet je nu met al die tijd? Nou, het overschot aan tijd is niet het enige dat verandert. Lees maar eens mee.

Opletten geblazen

Vanaf dag één zo’n beetje komt er van alles kijken bij het schoolgaan. Vergeet op maandag het zendingsgeld niet voor de arme kindjes, op dinsdag moet je de speciale tas met het boekje van de prentotheek meegeven en op vrijdag is het tijd voor gym, dus moeten de gymkleren en schoentjes mee. Er zijn luistergesprekken die gepland moeten worden en formulieren die ingevuld moeten worden. Wil je dat je als ouders en opa of oma een knutselwerkje krijgt voor je verjaardag? Geef dan de verjaardagen door. 

De juf op plaats één

Ja, waar jij als ouder eerst altijd degene was die gelijk had, is dat vanaf nu de juf. Dus hoe jij ook in je gelijk staat, de juf weet het altijd beter. Volgens je kind dan hè. 
“Nee lieverd, je hoeft je gymschoenen vrijdag pas mee te nemen.”
“Nee, want de juf zei…!” 
Ga er maar niet tegenin, want je krijgt geheid ruzie. De juf neemt nu een ontzettend belangrijk stuk van het leven in bij een kind. Dagelijks staat zij in het middelpunt en regelt zij de boel. Zij neemt gedeeltelijk de opvoeding over. En over een poosje gaat het weer voorbij. Dan krijgt papa of mama dat plaatsje weer terug. 

Schoolpleinmoeders

Ja echt. Je hoort er nu bij. Zie je plaatsje maar eens te veroveren die wirwar van ouders die hun kinderen brengen en halen. Zie je mensen waar je het goed mee kunt vinden? Ga daar dan gezellig bij staan. Maak connecties. Wie weet haal je er nieuwe vriendschappen uit. En probeer jezelf en je kind niet te vergelijken met de anderen op het plein. Er zitten nu eenmaal grote verschillen tussen de ouders en de kinderen om je heen. En niet met iedereen zul je het goed kunnen vinden. Sterker nog; je zult soms mensen willen ontwijken, omdat je er totaal niks mee hebt. Moet ook kunnen toch? Je bent niet verplicht om over koetjes en kalfjes te praten met mensen waar je geen klik mee hebt. 

Hoe ervaar jij het nu je kind op school zit? Vind je het erg wennen of ging het vanaf dag één soepel bij jou en je kind? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close