TOP
Wat is dementie? Vijf tips om er juist mee om te gaanWat is dementie? Vijf tips om er juist mee om te gaan
Gezondheid

Wat is dementie? Vijf tips om er juist mee om te gaan

Dementie is een ingrijpende ziekte die zich bij iedereen anders uit. Wanneer jouw naaste dementie ontwikkelt, kan het soms lastig zijn om daar op de juiste manier mee om te gaan. Hoe kan je iemand met dementie het best behandelen en steunen?

In dit artikel leggen we uit wat dementie precies is en waar het vandaan komt. Ook geven we tips hoe je het best om kan gaan met iemand met dementie.

Wat dementie inhoudt

Wat is dementie? Dementie is een verzamelnaam voor de verschijnselen die optreden door beschadigingen aan de hersenen. Als je dementie krijgt, dan worden de zenuwcellen of verbindingen tussen cellen in de hersenen verbroken. Mensen met dementie hebben daardoor meerdere symptomen, zoals geheugenverlies en veranderend gedrag.

De beschadigingen in de hersenen verergeren in de loop der tijd, waardoor iemand met dementie steeds minder goed functioneert. Het verschilt per persoon hoe snel dit gaat en hoe lang zij nog in staat zijn een redelijk normaal leven te leven. Dementie is helaas niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen die het proces kunnen vertragen.

Oorzaak van dementie

Hoe dementie precies ontstaat, is nog niet duidelijk. De schade ontwikkelt zich vaak geleidelijk. Op dit moment is er veel onderzoek gaande naar de oorzaak van dementie. Zo proberen wetenschappers te achterhalen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van dementie.

Dementie is niet te voorkomen, maar er bestaan wel verschillende dingen die de kans op dementie vergroten. Denk bijvoorbeeld aan roken, een hoge bloeddruk, overgewicht, weinig beweging of mentale activiteit, een slechte nierfunctie en diabetes. Het is daarnaast ook mogelijk om dementie te erven. Dit gaat vaak om dementie op jonge leeftijd.

Verloop van dementie

De diagnose dementie wordt gemiddeld na veertien maanden gesteld en mensen leven daarna gemiddeld zo’n acht jaar met de ziekte. Hoe de dementie verloopt is per persoon verschillend. Ieder mens is anders en heeft dus ook een andere beleving van dementie. Bovendien bestaan er veel verschillende soorten vormen dementie die ook invloed hebben op het verloop van de ziekte.

Wanneer je naaste dementie heeft, is een verhuizing naar een verpleeghuis een reële optie. Hier heb je verschillende keuzes in. Zo bestaan er zowel reguliere verpleeghuizen als particuliere verpleeghuizen voor mensen met dementie. Waar je voor kiest, hangt af van wat het best aansluit bij de behoeftes van de persoon met dementie en de familie.

Vijf tips voor omgang met dementie

Vijf tips voor omgang met dementie

Als je naaste dementie ontwikkelt, dan wil je daar natuurlijk op de juiste manier mee omgaan. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke manier dat is. Daarom geven we vijf tips die je eenvoudig kan toepassen.

1.      Kies voor simpel

Allereerst is het belangrijk om communicatie simpel te houden. Praat duidelijk en op een laag tempo. Let er ook op dat je maar één vraag per keer stelt. Meerdere vragen kunnen namelijk verwarrend zijn. Kies een rustige plek voor een gesprek, want te veel achtergrondgeluiden kunnen storend zijn.

Wanneer je iets vraagt, kies dan voor een eenvoudige vraag, waarop iemand geen lang of complex antwoord hoeft te geven. Vraag mensen met dementie bijvoorbeeld niet wat ze de dag ervoor allemaal hebben gedaan. Iemand moet dan hard nadenken en dat kan tot verwarring leiden als ze het niet meer weten.

2.      Kies een rustige benadering

Het is belangrijk om iemand met dementie op een juiste manier te benaderen. Wanneer je iets wil zeggen, kun je het beste de aandacht trekken door oogcontact te maken en je naaste kort aan te raken. Zorg bovendien dat je niet te ver weg staat en let op je mimiek.

Probeer altijd vriendelijkheid uit te stralen en praat met een duidelijke, zachte stem. Het kan zijn dat de persoon niet helemaal begrijpt wat er gebeurt, maar door de manier waarop je praat, voelt de persoon wel aan hoe het bedoeld is. Daarom is het erg belangrijk om te letten op je uitstraling en het gevoel dat je daarmee overbrengt.

3.      Let op de reactie

Besteed ook aandacht aan de reactie van de persoon met dementie en de emoties die hij/zij toont. Geef je naaste de ruimte om deze gevoelens en emoties te tonen. Deze gevoelens mogen er ook gewoon zijn. Het is belangrijk dat je de persoon met dementie het gevoel geeft dat je de emoties begrijpt en dat je ervoor diegene bent.

4.      Belangstelling voor de ander

Het kan voorkomen dat de persoon met dementie in herhaling valt en keer op keer hetzelfde verhaal vertelt. Zorg dan dat je telkens weer belangstelling toont. Vraag door naar de gebeurtenis of gevoelens en zorg dat het oprecht is. Mensen met dementie hebben het door als de aandacht niet gemeend is.

5.     Zorg voor structuur

Een duidelijke dagindeling geeft een persoon met dementie houvast. Het is dus belangrijk om voor structuur te zorgen. Dit kan op verschillende manieren. Hang bijvoorbeeld een kalender en klok in huis op. De bedoeling is dat de persoon met dementie gebeurtenissen afstreept en bijhoudt zodra ze zijn gedaan.

Een ander onderdeel is het inplannen van rust- en beweegmomenten. Kom samen in beweging op de manier die jouw naaste fijn vindt. Je hoeft echt niet samen een sport te beoefenen om in beweging te komen. Even naar het park lopen of samen tuinieren kan al voor wat extra beweging zorgen. Vergeet niet daarnaast ook regelmatig rustmomenten in te lassen. Dit is minstens net zo belangrijk om alle prikkels en informatie te verwerken.

«

»

Close