TOP
Hebbedingetjes Kids Praktisch Thuis / Lifestyle

Wat is duurzame kleding voor je kind?

Er komt steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Door duurzaam te leven zorg je niet alleen nu voor een betere wereld, maar ook voor een mooiere toekomst voor je kinderen. Toch zijn we niet op alle gebieden even duurzaam. Op het gebied van wonen en verlichting zijn mensen bijvoorbeeld steeds duurzamer aan het worden. Maar op het gebied van kleding en kinderkleding is dat een heel stuk minder. Dat komt vooral omdat duurzame (kinder)kleding nog niet zo bekend is. Want wat is eigenlijk duurzame kleding voor je kind?

De grondstof van kleding: katoen

Veel mensen denken dat katoen een hele goede basis is voor kleding. En op zich is dat waar, maar katoen is ook vreselijk slecht voor het milieu. Er is namelijk heel veel water nodig om katoen te laten groeien. Voor één spijkerbroek is er 10.000-20.000 liter water nodig. Met diezelfde hoeveelheid water kun je een flinke groentetuin een heel jaar lang prima verzorgen. Het is dus een forse verspilling van goed, zoet drinkwater om katoen te produceren. Niet voor niets beginnen steeds meer mensen om zich heen te zoeken naar andere, duurzamere grondstoffen.

Alternatieven voor katoen

Ondertussen zijn er al verschillende alternatieven voor katoen. Een bekende grondstof die een poosje geleden in het nieuws kwam, is de brandnetel. Dit onkruid groeit zonder enige verzorging en bewatering, wordt flink groot en je kunt er goede kleding van maken. Het probleem is echter dat er relatief veel grondoppervlak nodig is om voldoende brandnetels te kweken voor kleding. De productie ervan zal dus waarschijnlijk niet zo snel op grote schaal mogelijk zijn. Dat is anders voor bamboe. Bamboe is een bijzonder dichtgroeiende plant, die al snel de hoogte in gaat. Daardoor kun je op een vrij kleine plek veel bamboe kweken. Bovendien is bamboe de snelst groeiende grassoort ter wereld. Er is nauwelijks water nodig om de planten te laten groeien en ze zijn bijzonder hard en taai.

Duurzame stof van bamboe

Bamboe groeit met lange, harde stengels. Ze zijn zo hard dat ze lijken op hout. Maar in feite bestaan ze uit dunne lange vezels. Na de oogst worden deze vezels opgelost in een zuurbad, waarna ze uit elkaar getrokken en weer in elkaar gesponnen worden. Zo ontstaat een sterke, zachte draad van bamboevezels. Van die draden wordt een fijne stof geweven. De stof is fijner dan katoen en heerlijk zacht. Bovendien kan de stof ook veel vocht opnemen, waardoor ze goed geschikt is voor mensen die veel zweten. De stof die van bamboe wordt gemaakt is vele malen duurzamer dan katoen. Er is veel minder vervuiling, er is nauwelijks water nodig en het product is ook minder arbeidsintensief.

Duurzame kleding voor je kind

Wil jij graag duurzame kleding voor je kind? Dan zoek je naar kleding van bamboetextiel. Je kunt er dan zeker van zijn dat het milieu niet overbodig wordt belast. Bovendien is het hele proces gegarandeerd vrij van kinderarbeid en slavernij. Een t-shirtje van zacht bamboetextiel is dus een heel goed alternatief voor een gewoon katoenen shirt. Op dit moment is er alleen bamboe kleding voor grote kinderen en tieners die al de kleinste volwassenen kleding passen. Wel wordt verwacht dat er op afzienbare termijn ook meer bamboe kleding voor kleinere kinderen wordt gemaakt. Tenslotte zou de bamboe stof ook ideaal zijn voor baby’s en kleine kinderen. Zeker bij het (buiten) spelen met warm weer is het handig als de kleding veel vocht opneemt en snel weer droog is.

Duurzame kleding voor jezelf en voor je kinderen is belangrijk. Op deze manier bespaar je het milieu heel veel schade. Zelf kun je al overstappen op bamboe kleding en als je kinderen al wat groter zijn kun je ook voor hen bamboe kleding kopen. Zijn je kinderen nog wat kleiner? Dan let je voorlopig vooral op de wat duurzamere merken en koop je bij de betere winkelketens. Eerlijke kleding, die is gemaakt volgens fair trade normen, is vaak voorzien van een logo. Verder is het een kwestie van geduld: check regelmatig of er ook voor kleinere kinderen al bamboe kleding te verkrijgen is. Zo maken we een flinke stap naar duurzame kleding en een beter milieu.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close