TOP
Gezondheid

Wat je nog niet wist over gezond eten

Veel mensen hebben een dilemma, waar ze steeds weer voor komen te staan. Gezond eten? Ja graag! We willen gezond leven, fit zijn, goed voor ons lichaam zorgen en een conditie hebben om ‘u’ tegen te zeggen. Maar aan de andere kant zijn de verleidingen elke dag weer zo ontzettend groot. Het is niet makkelijk om, als je eenmaal op het rechte pad bent gaan lopen, dit vol te houden. Denk alleen maar eens aan vandaag. Welke verleidingen deden zich voor? Heb je ze weten te weerstaan of heb je het opgegeven en schouderophalend toch lekker gesmuld?

Superfoods
Het kan een hele strijd zijn, elke dag weer: een gezonde leefstijl volhouden. Helemaal als je ook nog graag wat kilo’s kwijt wil. Elke dag vechten tegen jezelf. Maar wat is nu gezond eten? Wanneer eet je nu gezond en leef je gezond? Wanneer weet je dat je fit bent en goed voor jezelf zorgt? Van allerlei kanten worden we belaagd met informatie over wat goed voor ons zou zijn, wat gezond is en wat echt nodig is om je gezondheid op peil te houden. Wil je afvallen? Dan móét je deze superfoods eten, want die zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen.
En het klopt vaak ook hoor! Maar er wordt niet bij verteld dat je karren vol superfoods nodig hebt om er echt wat aan te hebben. Ze zijn gezond, jazeker. Maar als je er zoveel van nodig hebt, wat is er dan beter aan dan een simpele appel of peer?
Daarbij is ook uit onderzoek gebleken dat er niet eens zoveel vitaminen en mineralen in onze groenten- en fruitsoorten zitten als vroeger. Onze rode bieten, wortels, kool, bananen en bessen zijn dus helemaal niet meer per se zo ‘super gezond en boordevol voedingsstoffen’ als ze ooit zijn geweest. Dat is flink schrikken, vind je niet?
Denk maar eens aan een banaan, bijvoorbeeld. Daar zaten vroeger wel degelijk stofjes in waar we baat bij hadden, maar tegenwoordig is de banaan niet veel méér meer dan een klomp zetmeel. En dan denken wij dat we gezond bezig zijn…

Wat te doen?
Wat kunnen wij dan doen om er echt zeker van te zijn dat we genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen? Natuurlijk kunnen we er bewust voor kiezen om ons te verdiepen in alles wat we eten en kiezen voor ‘volle’ producten, in plaats van lege, bewerkte producten vol vet en suiker. Ook al zitten er minder voedingsstoffen in alles wat van het land of je eigen moestuintje (tip: met een moestuin
bespaar je geld!) komt, toch hebben wij groente en fruit nodig! Want op dit moment eet slechts 5% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid groenten. 

Een tip die voor de meeste supermarkten geldt, waar jij je boodschappen doet: kies zoveel mogelijk producten uit de buitenste rijen, langs de muren van het pand dus. Waarom? Daar vind je meestal de groenten, fruit, zuivel en andere producten die een gezonde basis vormen voor je eetgewoonten. De binnenste rijen: koek, snoep, chips, de sausjes, kant-en-klare maaltijden en noem maar op, zijn de bewerkte producten. Natuurlijk hoef je die niet altijd te laten liggen, maar laat die producten vooral een bijzaak zijn in plaats van de basis waarop je je maaltijden bouwt!

Hoe hard we ook ons best doen, het blijft een ontzettend lastig iets, elke dag weer. En dan moeten we maar bedenken dat we gelukkig niet de enigen zijn die er mee worstelen en dat elke dag weer een nieuw begin kan zijn, met de eerste stap op het rechte pad.

Wat vind jij het moeilijkst aan een gezonde leefwijze aanhouden?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close