Je kunt een traumatisch hersenletsel op veel verschillende manieren oplopen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een sportwedstrijd, maar ook tijdens je werkdag of in je vrije tijd. Een traumatisch hersenletsel treedt overigens op wanneer je een klap of stoot op het hoofd hebben gekregen. Het kan ook veroorzaakt worden door een penetrerend of stomp trauma. Het is goed om te weten dat er meerdere soorten traumatisch hersenletsel zijn. Hieronder vind je de soorten die het meest voorkomen.
Hersenschudding
Als we het hebben over soorten traumatisch hersenletsel die veel voorkomen dan kunnen we maar beter beginnen met de koploper: hersenschuddingen. Als je hoofd geraakt wordt door een sterke kracht bewegen je hersenen in de richting van de kracht. Ze botsen dan tegen je schedel en dit is zorgt voor schade. Hersenschuddingen kunnen variëren van mind tot ernstig. In de ergste gevallen resulteren ze zelfs in levenslange problemen. Ook kun je een post-hersenschuddingsyndroom ontwikkelen.
Hersenbloeding
Daarnaast kan een traumatisch hersenletsel ook een hersenbloeding zijn. Dit verwijst naar ongecontroleerde bloedingen in het hersenweefsel of op het oppervlak van het brein. Artsen controleren of je dit traumatisch hersenletsel hebt met behulp van een MRI hersenen. Een hersenbloeding is overigens een focaal traumatisch hersenletsel. Dit betekent dat deze alleen maar een bepaald gebied van je brein beschadigt. Toch kan een hersenbloeding wel degelijk levensbedreigend zijn, vooral als een behandeling uitblijft.
Hersenkneuzing
Een hersenkneuzing vindt vaak plaats in combinatie met een hersenschudding. Je moet een kneuzing dan ook zien als een blauwe plek op je brein. Dit houdt in principe in dat een hersenkneuzing een milde vorm van een hersenbloeding is. Een kneuzing geneest vaak van zichzelf. Gebeurt dit niet dan wordt de hersenkneuzing een hematoom. Artsen verwijderen dit operatief.
Intracraniale hematomen
Hematomen zijn in principe verzamelingen van bloed die buiten de bloedvaten zitten. Grote hematomen in je brein zijn zichtbaar op een MRI scan hersenen en kunnen tot ernstig letsel leiden. Als ze niet goed worden behandeld, kunnen ze zelfs resulteren in het overlijden van de patiënt. Het is goed om te weten dat er meerdere soorten hersenhematomen zijn:
- Epidurale hematomen: Er is dan sprake van een bloedafname tussen de hersenen en de schedel.
- Subdurale hematomen: Er is dan sprake van bloedafname onder de dunne beschermingslaag rond het brein.
- Intracerebrale hematomen: Er is dan sprake van een verzameling van bloed in de hersenen.
Hematomen ontwikkelen zich niet altijd direct na het hoofdletsel, dit kan pas na een paar dagen gebeuren. Houd hier rekening mee!