TOP
Interieur Praktisch

Welke aanpassingen maak je in huis als je minder valide bent?

Het kan maar zo dat je te maken krijgt met iemand met lichamelijke beperkingen. Misschien in je familie of vriendenkring of misschien ben jij zelf degene die hiermee te maken krijgt! Dat is niet niks! Grote kans dat je hierdoor ook heel veel zult moeten regelen. Onder andere een goed toegankelijk huis. Maar wat nu als je huis helemaal niet handig is voor iemand die slecht ter been is of in een rolstoel zit? Stel nu dat je een huis hebt met meerdere verdiepingen, hoogteverschil en smalle doorgangen…wat dan? Wat kun je doen om het jezelf (als jij degene bent met de lichamelijke beperking) makkelijker te maken om vrij te bewegen in en om je huis? Lees maar mee!

Douchen en badderen

Ook even gauw een douche nemen, je wassen bij de wastafel of een poosje in bad liggen gaat nu met minder gemak. Gelukkig zijn er douchestoelen, antislipmatten voor op de vloer en in het bad te verkrijgen, om je badkamer veiliger te maken. Daarbij kun je ook handgrepen aan de muur en bij het bad laten installeren, zodat je altijd goed grip hebt bij het zitten en staan. Is lang staan bij je wastafel niet te doen? Dan zijn daarvoor ook speciale wastafels, die lager zijn dan de standaard wastafels. 

Liften

Als lopen al moeilijk gaat, is het bijna vanzelfsprekend dat trappen op en aflopen al helemaal geen makkelijk klusje is. Gelukkig zijn er heel veel fantastische oplossingen tegenwoordig, die het je makkelijker maken om ook in een huis met trappen, overal te kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld één van de Triwa trapliften laten installeren. Voor elke trap is er wel een traplift, die perfect past.

Drempels, verhogingen en doorgangen

Misschien heb je een prachtige opkamer in je huis, die dus net wat hoger ligt dan de rest van de ruimtes. Heel mooi, maar erg onpraktisch als je daar steeds naartoe moet met je rolstoel. Dat gaat niet zo makkelijk. Of misschien heb je drempels tussen kamers. Dat zijn dingen die je zelf kunt (laten) regelen, zodat ook dat toegankelijker voor je wordt. Drempels weg laten halen en verhogingen krijgen een fijne oprijhelling, zodat je er met de rolstoel toch op en af kunt. Maar een rolstoel is vaak wat breder dan een standaard doorgang van een deur. Daarvoor zul je aanpassingen moeten doen: de doorgangen verbreden, zodat je, ook als je bochten moet maken in en om de doorgang, makkelijk door kunt rijden. Een extra tip: zorg ervoor dat je ‘gladde’ vloeren hebt, zoals hout of parket. Dat rijdt fijner voor je rolstoel!

Kokkerellen

Als je eten moet koken, moet je vaak lang staan. Bij het snijden van de groenten, maar ook bij het roeren in de pannen. En wat dacht je van groenten wassen? Dat kan flink lastig zijn, als je moeilijk ter been bent! Met een verlaagd keukenblad en een uitschuifbare snijplank ben je dan al een eind geholpen. Maar je kunt ook nog kiezen voor een lage spoelbak en een speciale kraan. Ook zijn er speciale keukenstoelen verkrijgbaar, waar je gebruik van kunt maken tijdens het koken. Handig! 

Hulp en vergoedingen

Je kunt verschillende klusdiensten vragen om hulp bij deze aanpassingen. Het is namelijk niet niks! Veel klusdiensten geven korting op hun dienst, aan mensen met beperkingen. Huur je een huis? Dan kun je de woningbouwvereniging vaak ook vragen om hulp.
Naast het feit dat het best wat werk is, wat verricht moet worden, kan het ook flink wat duiten kosten. Afhankelijk van je zwaarte van de zorg die je nodig hebt, kun je vergoedingen krijgen via de WMO of de WLZ. Dat is het dus waard om te onderzoeken!

Mis je nog slimme tips in dit rijtje? Laat het dan weten!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close