Welke flesvoeding is er? Een begrijpelijke vraag wanneer je op het punt staat te starten met flesvoeding. In Nederland kennen we veel verschillende soorten en merken. Fijn zo’n groot aanbod opvolgmelk, maar het maakt de keuze niet per se makkelijker. Daarom zetten we hier alle varianten van flesvoeding voor je op een rij. Zo weet je welke flesvoeding er is en welke het beste bij jouw baby past.
Nederlandse flesvoeding
Welke flesvoeding voor baby’s je ook kiest, in Nederland is alle babyvoeding van goede kwaliteit. De Warenwetregeling Zuigelingenvoeding beschrijft precies waaraan zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding moet voldoen. Voor baby’s tot zes maanden is dit anders dan voor baby’s van zes tot twaalf maanden en voor kinderen ouder dan één jaar. Iedere fase in de ontwikkeling kent andere behoeften, daarom stelt de wet voor iedere leeftijd andere eisen aan de flesvoeding.
Van zuigelingenmelk tot peutermelk
De leeftijd van jouw baby is dus een belangrijk vertrekpunt bij flesvoeding. Voor zuigelingen tot zes maanden is moedermelk de beste voeding om te geven. Maar soms is borstvoeding door een medische oorzaak niet haalbaar of zijn er andere redenen om over te stappen op de fles. Zuigelingenmelk is dan een prima alternatief tot de zesde maand. Daarna stap je over op opvolgmelk en na het eerste jaar op peutermelk, ook wel groeimelk genoemd.
Standaard flesvoeding van koemelk, geitenmelk of soja
De meeste baby’s krijgen standaard flesvoeding, omdat deze babyvoeding bijna alles bevat voor kinderen met een gemiddelde ontwikkeling. Daarbij groeit je baby goed en zijn er geen medische redenen om te denken aan andere flesvoeding. Standaard babyvoeding kan een dierlijke of plantaardige basis hebben. Veel ouders kiezen automatisch voor flesvoeding gemaakt van koemelk, maar inmiddels wordt ook babyvoeding van geitenmelk en flesvoeding van soja steeds meer gedronken.
Koemelk
Koemelk is de meest gangbare basis voor babyvoeding. Hierin zitten bijna alle bouwstenen die jouw ukkie nodig heeft om goed te kunnen groeien. Afhankelijk van de leeftijd is het verstandig genoeg inname van vitamine A en vitamine K ook belangrijk. Vitamine A draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en vitamine K draagt bij tot de instandhouding van normale botten.
Geitenmelk
Babyvoeding op basis van geitenmelk lijkt op flesvoeding van koemelk. Het bevat grotendeels dezelfde vitamines en ook de hoeveelheid calcium, magnesium, fosfor en zink is ongeveer gelijk. Geitenmelk is wel wat milder van smaak en valt daarom vaak goed in de smaak bij baby’s.
Soja
Een plantaardige basis vind je in flesvoeding van soja. Hierin zit geen toegevoegde lactose en lijkt daarom een geschikte keus voor kinderen met een koemelkallergie. Maar plantaardige eiwitten kunnen zelf ook een allergie veroorzaken.
Speciale flesvoeding
Naast standaard flesvoeding is er ook speciale flesvoeding. Superfijn voor alle baby’s met gevoelige buikjes. Speciale babyvoeding kan veel voorkomende babykwaaltjes helpen verminderen.
Zo is er speciale flesvoeding voor baby’s die vaak spugen/teruggeven (reflux), voor kindjes die wat meer honger hebben en voor baby’s met een overgevoeligheid of allergie. Overleg wel altijd eerst met de huisarts of met het consultatiebureau voordat je aan deze flesvoeding begint. Er zijn mogelijk andere oplossingen die beter bij jouw kleintje past.
Welke flesvoeding is er voor baby’s met reflux?
Burp, daar komt de melk weer terug. Baby’s met reflux hebben last van overmatig boeren en spugen. Speciale flesvoeding voor reflux kan hier een oplossing voor zijn. Deze melk is vaak iets zwaarder (door de toevoeging van Johannesbroodpitmeel) waardoor het minder makkelijker omhoog komt. Bespreek voordat je begint met een arts of dit de beste keuze is voor je baby.
Welke flesvoeding is er voor hongerige baby’s?
Bij sommige baby’s geeft een normale hoeveelheid standaard flesvoeding geen voldaan gevoel waardoor ze ook na het eten hongerig blijven. Wanneer je denkt dat dit het geval is bij jouw kindje, vraag dan een professional om hulp. Hij/zij bekijkt samen met jou hoe de groei en ontwikkeling van je baby verloopt. En of speciale flesvoeding voor hongerige baby’s daarbij past.
Welke flesvoeding is er voor overgevoeligheid of allergieën?
Voor baby’s moet een overgevoeligheid voor koemelk is er speciale hypoallergene flesvoeding. Dit bevat wel lactose, maar dan in zulke kleine deeltjes dat het lichaam het niet traceert en herkent. Deze melk is echter niet geschikt voor kinderen met een vastgestelde koemelkallergie; voor hen zijn de lactose deeltjes nog steeds te groot. Raadpleeg bij een allergie voor koemelk altijd een kinderarts. Elk kind en daarmee ook elke allergie is weer anders.
Welke flesvoeding is er voor jouw baby?
Je weet nu welke flesvoeding er is, maar wat het beste bij jouw baby past kan nog steeds moeilijk te bepalen zijn. Vraag bij twijfel gerust een arts om advies. Zo weet je zeker dat je de juiste flesvoeding kiest voor je kleintje.