TOP
Kids Praktisch

Werkende mama: kies jij voor een kinderdagverblijf, oppas of gastouder?

Hallo mama’s! Wat kan het dubbel voelen als je je kindje(s) achter moet laten om zelf geld te verdienen en brood (of beleg, als manlief het brood al verdient) op de plank te krijgen! Misschien heb je een tijd niet gewerkt om alle aandacht en tijd voor je kinderen te hebben thuis of heb je thuis gewerkt. Maar nu is er weer een andere periode aangebroken. Je gaat van huis om te werken. Is dat niet even slikken? Hoe moet dat nu met de kinderen? Hoe doe je dat? Gaan ze ergens heen of blijven ze thuis? Aan wie draag je de zorg over totdat je thuis komt? Om je een beetje op weg te helpen, zijn hieronder een aantal opties die je kunt overwegen. Lees je mee?

Oppas

Een oppas regelen is niks geks en is misschien wel het meest laagdrempelig. Een oppas is vaak iemand die je persoonlijk kent en dus vertrouwt rondom je kind. Dat kunnen je (schoon)ouders zijn, waar je je ukkie naartoe brengt, een vriendin of iemand die al vaker opgepast heeft: een kennis. Het ligt er heel erg aan wie er oppast op de dagen dat jij werkt, of je er geld aan kwijt bent én hoeveel! Dikke kans dat je ouders en schoonouders helemaal geen geld willen voor het oppassen. Waarschijnlijk vinden zij het al heerlijk om hun kleinkind om zich heen te hebben en te verwennen. Als je geluk hebt, vinden ze het prima om met regelmaat op te passen. Voor je kids is dit dan een wekelijks uitje: Yes, naar opa en oma!

Als je een vriendin of kennis inschakelt om op te passen, is daar vaak wel geld aan verbonden. Dat geeft ook niks: dat is logisch. Ze besteden tijd en geld aan jouw kind, hebben het drukker dan normaal en dragen verantwoordelijkheid voor jouw uk! Overleg en spreek duidelijk af wat de taken van de oppas zijn en hoeveel geld hij of zij krijgt per uur. Misschien vind je het onnodig om alles op papier te zetten, maar hoe vriendschappelijk het allemaal ook gaat: voor ieders zekerheid en duidelijkheid is dit wel handig! Allebei even een krabbeltje zetten en klaar!

Kinderdagverblijf

Een plaats waar je kind altijd wel naartoe kan, is een kinderdagverblijf. Steek wel tijd in het zoeken van een verblijf waar jij de klik voelt en waar je kind het fijn vindt. Daar zijn wendagen voor. Zo kan je kindje een poosje kijken hoe het reilt en zeilt en krijgt hij een paar uur te tijd om zich te mengen in de groep. Bevalt het van alle kanten? Super! Het zal heerlijk zijn voor jouw mini om tussen andere kindjes te spelen. Leerzaam ook, want er is veel om rekening mee te houden als je in een groep zit. Samen spelen, samen delen. Op elkaar wachten, helpen… Erg leuk dus! Op deze officiële manier ben je er zeker van dat alles goed geregeld is. Veel kinderdagverblijven hebben ook een app voor ouders, zodat je kunt meekijken wat je kind per dag doet (luier verschonen, eten, slapen, spelen enzovoorts) en delen ze regelmatig foto’s! Dat is een fijne herinnering voor de werkende mama dat de kinderen het prima naar hun zin hebben en genieten. En een leuk bijkomend feitje: Je krijgt een gedeelte van wat je betaalt, terug van de belasting. Yes!

Gastouder

Een gastouder is iemand die jouw kind in huis neemt (en soms ook meerdere kindjes per dag). Daar zijn ze dus in een huiselijke, vertrouwelijke omgeving. Een gastouder zorgt in principe ook voor veel dingen, zoals eten, drinken en luiers. Flesvoeding is meestal iets wat je je kind mee moet geven, omdat elk kind wel andere voeding heeft. Dan is het voor de gastouder natuurlijk niet te doen om elk merk in te kopen! Je kunt persoonlijk met de gastouder afspreken wat wel en niet haar verantwoordelijkheid is. Wie zorgt voor wat?

Er zijn ook gastouders die het leuk vinden om bij jou in huis te komen, zodat je kind lekker in eigen huis kan blijven, met eigen speelgoed en kan slapen in eigen bed! Als je kind moeilijk slaapt in een vreemde omgeving bijvoorbeeld, is dit een goede optie. En zo kun je er ook voor zorgen dat je kind de juiste voeding (voor wat jij hebt bedacht) binnen krijgt. En net als bij het kinderdagverblijf, krijg je een deel van wat je betaalt, terug van de belasting. Heerlijk! Zo ben je er zeker van dat je niet werkt, om de opvang van je kinderen te betalen, maar dat je er ook daadwerkelijk iets aan overhoudt!

Nu je deze opties doorgelezen hebt, waar zou jij voor kiezen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close