TOP
DIY

Zakgeld voor je kinderen

Een persoonlijke kwestie is het bepalen of je kinderen zakgeld krijgen. En daarbij.. Hoeveel? Hoevaak? En waarvoor? Met het nieuwe jaar in aantocht is het handig om eens naar je financien en die van de kinderen te kijken.

Zakgeld geven aan jonge kinderen

Volgens het Nibud krijgt 69% van de kinderen tot 11 jaar zakgeld. Je kunt je kinderen zakgeld geven om daadwerkelijk zelf dingen van te kopen of om te sparen voor een groter cadeau, maar je kunt ook zakgeld geven als symbolisch teken om kinderen kennis te laten maken met de waarde van geld. Je merkt zelf of je kinderen toe zijn aan zakgeld of niet.

Hoeveel zakgeld geef je aan kinderen?

Hoeveel zakgeld je uitgeeft aan kinderen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan je eigen bestedingsruimte, de leeftijd van het kind en wat het kind van het zakgeld moet betalen. Is het zakgeld alleen bedoeld om af en toe iets leuks of lekkers te kopen? Of gaat je kind ook cadeautjes voor anderen kopen met een verjaardag? Heeft je kind een abonnement of wil je dat hij of zij zelf sportles gaat betalen van het zakgeld? Dan wordt het bedrag hoger.

Het Nibud hanteert de volgende bedragen per week:

  • 5 jaar – € 0,50
  • 6 tot 8 jaar – € 1,00 tot € 2,00
  • 9 jaar – € 1,20 tot € 2,00
  • 10 jaar – € 1,70 tot € 2,00
  • 11 jaar – € 2,00 tot € 2,30

Vanaf de middelbare school geven ouders vaker het zakgeld per maand aan hun kind, je kunt hierbij denken aan € 15,- tot € 20,- per maand.

Zakgeld verhogen

Vind je het belangrijk dat je kinderen op jonge leeftijd leren ‘werken’ voor hun geld of gun je je kinderen iets extra’s? Dan kun je afspraken maken over klusjes. Denk er bijvoorbeeld aan dat als je kind € 2,- zakgeld krijgt in de week maar elke dag van de week netjes helpt met de tafeldekken, hij of zij € 0,10 per keer extra zakgeld krijgt. Dus als een kind iedere maandag € 2,- zakgeld krijgt en de hele week heeft geholpen, krijg hij of zij € 2,70. Op deze manier leer je kinderen dat geld niet iets is wat je als kind zomaar krijgt. Geld wordt op deze manier echt iets van waarde.

Het is beter om positief gedrag te belonen door kinderen extra geld te geven, dan door ze te korten op hun eigen zakgeld door dingen die ze niet doen. Het is makkelijk om in een boze bui te roepen dat je kinderen deze week geen zakgeld krijgen, maar je kunt de kinderen beter op een positieve manier belonen. Iedere week je kamer opruimen is € 0,50 extra, de hond uitlaten? € 0,10 per keer. Noem maar op, wees creatief en zorg dat het bedrag jezelf niet op onkosten zal jagen.

Sparen met kinderen

Je zult het als ouder vast herkennen: “mama, mag ik dit?” of.. “papa, ik wil graag dit speelgoed hebben!”. Leuk, maar je kunt dit moment wel aangrijpen om kinderen te leren dat als ze iets willen, ze daar voor moeten sparen. Begin klein, het is niet leuk om een kind dat € 2,- zakgeld per week krijgt te laten sparen voor een spelcomputer van € 250,-. Dit doel is te groot en te ver weg om voor te sparen. Laat je kinderen sparen voor bijvoorbeeld een doosje Lego van € 5,-. Dan kun je met de kinderen oefenen dat je na drie weken het doosje kunt kopen. Of dat je iedere week € 1,- spaart en € 1,- gebruikt om uit te geven aan iets anders. Dan kun je na vijf weken de Lego kopen. Op deze manier maak je kinderen op een realistische manier bewust van sparen en de waarde van speelgoed en geld.

Op welke leeftijd ben jij begonnen met het geven van zakgeld? En wat moeten kinderen daar van betalen?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close