TOP
Kerst

Zandkoekjes voor in de kerstboom

De winkels doen je aan herinneren dat het binnenkort weer kerst is. Je shopt diverse kerstballen en andere decoratie voor in de boom bij diverse shops, maar hoe leuk is het als je je eigen kerstkoekjes in de boom kunt hangen? In dit artikel delen we het recept voor de perfecte zandkoekjes die jij met een lintje in de boom kunt hangen.

Hoe bak je zandkoekjes?

Voor het recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 150 gram roomboter
  • Steekvormpjes

Hoe maak je de zandkoekjes? Begin met mixen van de droge ingrediënten. Doe dus de bloem en suiker in één kom en mix dit tot één geheel. Splits vervolgens het ei. Dit doe je door een los bakje te nemen en het ei boven het bakje te breken. Vang het eigeel op in de helft van een eierschaal en laat het eiwit in het schaaltje lopen. Giet vervolgens het eigeel voorzichtig over in de andere eierschaal en ‘kiep’ het eiwit weer in het schaaltje. Hef het eigeel een paar keer over totdat je geen eiwit in de schaaltjes meer hebt. Giet vervolgens alleen de eierdooier bij de bloem en suiker. Mix dit weer bij elkaar met een mixer.

Neem vervolgens de roomboter. Zorg ervoor dat de roomboter koud is (dus niet op kamertemperatuur). Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit vervolgens an het deeg toe dat je hebt gemaakt. Kneed dit deeg tot een geheel met de hand en maak er een grote bal van. Leg het deeg in de koelkast. Door het kneden met je handen wordt de boter weer zacht en dat is niet de bedoeling, door de koelkast wordt de boter en dus het deeg weer hard.

Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden. Tijdens het voorverwarmen ga jij de koekjes maken. Verdeel wat bloem over het werkblad en rol daar je deegbal op uit met een roller. Wanneer je deeg ongeveer een halve centimeter dik is, ga je de koekjes uitsteken. Doe dit tot je geen deeg meer over hebt. Maak van het resterende deeg een nieuwe baal en herhaal de stappen met uitrollen en uitsteken. Om de kiekjes straks in de boom te kunnen hangen, heb je een gaatje nodig. Maak dit gaatje met een kleine mesje of lepeltje. Maak het gaatje niet te dicht bij de rand, om scheuren te voorkomen.

Hoe hang je zandkoekjes in de kerstboom?

Leg de koekjes op een bakplaat en bak de koekjes ongeveer 15 minuten. Laat na het kwartier de koekjes afkoelen (misschien zijn de koekjes nog wat zacht door de warmte). Vervolgens neem je een lintje en haal je dit door het gaatje heen. Maak met het lintje een mooie strik en hang het geheel zo in de boom. Jij bent klaar voor de kerst!

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

Close