TOP
DIY

Zelf beginnen met klussen: zo doe je dat!

Klussen. Veel mensen zien er enorm tegenop, omdat het zo’n onbeklimbare berg lijkt. Daarom worden er al gauw experts ingehuurd. Maar dat gebeurt ook voor de meest simpele taken, omdat men denkt het niet zelf te kunnen. Nieuwe vensterbanken? Poeh nee, dat laat ik aan de klusjesman over. Moeten we een nieuwe tafel of kunnen we deze opknappen? Nee, liever een nieuwe tafel. Ik zie het klussen niet zitten. 

Maar is het nu echt zo’n onmogelijke taak? Nee! Je kunt zelf zoveel meer dan dat je eigenlijk denkt! Hoeveel mensen beginnen niet met iets simpels aan de hand van Youtube filmpjes? Dat kun jij ook! En ben je er echt heel onzeker over? Koop dan een goedkoop meubel om eens te oefenen. Gewoon even langs de kringloop voor een oud tafeltje. En probeer er eens iets moois van te maken. Schuurpapier, een kwast en verf. Dat is alles wat je nodig hebt voor een beginnersproject. Wat kan je zoal zelf doen in en om het huis?

Verven en behangen

Wat? Ja echt. Eén van de meest simpele dingen is wel een muur verven. Daar hoef je echt geen genie voor te zijn. Koop afplakband en plak alles af, waar je geen verf op wilt knoeien. Een verfbak en roller, een kwast voor de randjes en de kleur verf die jij erg mooi vindt voor de ruimte. Dat is echt alles wat je nodig hebt. 

Is de muur net in de stuc gezet? Dan is het handig om een primer te gebruiken of vliesbehang, zodat de muur niet alle verf opzuigt. Want als dat gebeurt, heb je meerdere verflagen nodig om de muur te dekken. 

Houtwerk

Veel klusjes beginnen met hout. Zoals hierboven al gezegd: een vensterbank. Maar ook plinten, een plantenbak, een kast of tafel. Het is dus handig om je in te lezen (of filmpjes te kijken) over alles wat met jouw houtklus te maken heeft. Zagen, boren en timmeren. Lijmen moet je ook niet vergeten. Als je echt een beginner bent, maak het jezelf dan de eerste keer niet zo moeilijk. Begin met een basisproject. Een tafeltje is bijvoorbeeld een stuk makkelijker dan een hele boekenkast met deurtjes. Begin en leer van de fouten die je maakt. Wees trots op wat je maakt en probeer het de volgende keer nog beter en mooier te maken. Doe het met stapjes. Babystapjes. 

De badkamer en keuken opknappen

Wauw. Dat klinkt heftig. En duur! Maar moet dat ook per se zo zijn? Welnee! Je kunt het goedkoop houden en ook makkelijk! Door muren te verven of plaktegels te gebruiken bijvoorbeeld, kom je al een heel eind. De vloertegels van de badkamer kun je ook (met speciale tegelverf) verven. Dat zorgt ervoor dat je dus niet aan de gang hoeft met tegels snijden! Keukenkastjes kun je vervangen, opnieuw schilderen of als je wat ambitieuzer bent: zelf maken. Plankjes ophangen en vullen met mooie prulletjes of de nodige dingen. Boven de wc een plankje voor de schoonmaakmiddelen en het toiletpapier bijvoorbeeld. En in de keuken een plankje om je kruiden mooi neer te zetten. Ben je niet blij met het aanrechtblad? Wist je dat je die heel mooi kunt verven met een betonlook verf? Hoe stoer is dat? 

Niet alles hoeft groots en moeilijk te zijn als je begint met klussen, dat zie je maar! Waar begin jij?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close