TOP
DIY

Zelf een schommel maken voor in de tuin

Heerlijk buiten spelen is een echte must do deze zomer! Misschien heb je niet altijd een speeltuin in de buurt. Maar gelukkig is dat geen probleem. Een schommel maak je namelijk gemakkelijk zelf en zo heb je urenlang speelplezier in de tuin. Dit is wat je moet doen en wat je nodig hebt.

Wat heb je nodig?

  • 5 grote ronde balken/palen;
  • Stevige touwen;
  • Twee flinke bouten met oog;
  • Zes moeren en boute;
  • Een houten plank om op te zitten;

Wat ga je doen?

Dit artikel richt zich op het maken van een schommel met ronde balken. Hiervoor heb je wel wat ruimte nodig in de tuin dus zorg ook dat je die hebt. De hoogte en breedte van de schommel kan je zelf bepalen, maar houd rekening met de hoogte van de schommel, zodat je kind niet met zijn of haar voeten de grond kan raken.

Stap 1: Maak de stelling
Begin met het maken van twee staanders. Dit doe je door middel van vier balken. Neem twee balken en leg deze over elkaar. Ongeveer 30-40 centimeter vanaf de top, maak je met een flinke schroef of bout met een moer de balken aan elkaar vast. Boor dit gat eerst goed voor, zodat je zeker weet dat het hout niet gaat splijten. Zorg ervoor dat het geboorde gat kleiner is dan de moer, zodat de moer er goed in kan draaien.

Stap 2: Monteer de drager
De stelling kan je in de tuin ingraven. Wanneer je dat doet, weet je zeker dat de schommel goed en stevig staat in de tuin. Als de stelling staat, kun je de vijfde balk gebruiken als dwarsbalk. Dit doe je door de dwarsbalk te plaatsen op de kruisen die je net hebt gemaakt met de palen. De dwarsbalk boor je vast met twee bouten en moeren, zodat deze niet kan verplaatsen van de dragers.

Stap 3: De schommel maken
Monteer halverwege de dwarsbalk twee bouten met een oog. De afstand tussen deze twee bouten kun je het beste uitmeten op 50-70 centimeter. Zo is er voldoende ruimte om op de schommel te zitten. Haal een touw door het oog en zodra beide uiteinden even lang zijn, leg je een knoop op 5 tot 10 centimeter vanaf het oog. Zo kan de schommel niet verplaatsen. Neem een stevige dikke houten plank of ga voor een echte schommelplank. Boor hier vier gaten in op de hoeken en haal het touw hier doorheen.  Maak een dikke knoop op ongeveer 5 tot 10 centimeter vanaf het uiteinde, zodat de schommel daar op kan rusten.

Nu ben je eigenlijk al klaar om te gaan! De schommel is helemaal klaar. Probeer of de  schommel goed slingert en probeer het voorzichtig met je kind. Zorg voor een zachte ondergrond (bijvoorbeeld zachte tegels of een gymmat) om er zeker van te zijn dat je kind zacht valt, wanneer de schommel niet stevig blijkt te zijn of wanneer je kind valt. Blijf er de eerste keren altijd bij, om te zien of de schommel echt goed is gebouwd. Is dat het geval? Dan heb jij een geweldig speeltoestel gebouwd voor in je eigen tuin!

Is de schommel een favoriet speeltoestel van jouw kinderen? En zou jij overwegen om een schommel in je eigen tuin te maken? Ook leuk: een schommel binnen maken. Hiervoor heb je geen dragers nodig, alleen twee ogen in het plafond.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close