TOP
DIY

Zelf het spel Number Kubb maken

Ken jij het spel Number Kubb al? Het spel is ontzettend leuk om te spelen buiten met kinderen. Je kunt het spel kopen bij diverse speelgoedwinkels, maar ook Action heeft het spel in de collectie voor 6 euro 95! Nog leuker is het spel zelf maken. In dit artikel lees je hoe je dit spel zelf kunt maken en hoe je het speelt.

Hoe speel je Number Kubb?

Je begint met 12 kegels. Deze kegels plaats je tegen elkaar aan in de volgende volgorde (de kegels hebben allemaal een nummer), van voor naar achter:

  • Op de voorste rij: 1 en 2;
  • Op de tweede rij (achter 1 en 2), 3, 10 en 4;
  • Op de derde rij plaats je 5, 11, 12 en 6;
  • Op de vierde rij 7, 9 en 8.

Je houdt nu een kegel over zonder nummer. Met deze kegel begin je met gooien. Iedere speler start met 50 punten. Je neemt ongeveer 2 meter afstand van de kegels en gooit de kegel op de rijen met kegels die je net hebt geplaatst. Als je goed gooit, dan vallen er kegels om. De omgevallen kegels zet je overeind op de plek waar ze zijn omgevallen. Als het goed is, staan de kegels wat verder uit elkaar. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Deze speler gooit ook de kegels om en zet ze daarna overeind op de plek waar ze gevallen zijn. Per beurt mag je één keer gooien.

De puntentelling is als volgt: gooi je één kegel om? Dan telt het nummer wat op de kegel staat. Gooi je er meer dan één om? Dan tellen het aantal kegels en niet het nummer wat erop staat. Bijvoorbeeld: in een beurt gooi je de kegel met 6 om, dan heb je 6 punten. Gooi je 2, 4 en 7 om? Dan heb je 3 punten. Deze punten trek je van 50 af. Het doel is om zo snel mogelijk bij 0 te komen. Maar pas op! Je moet op het cijfer 0 eindigen. Heb je nog 4 punten over en gooi jij 5 kegels om? Dan heb strafpunten en kom je terug bij 25. Gooi je drie keer achter elkaar mis? Dan ben je helaas af.

Zelf Number Kubb maken

Je kunt het spel ook zelf maken. Wat je daarvoor nodig hebt is een houten stok met een vrij grote diameter. Denk bijvoorbeeld aan een trapleuning of een andere stok. Zaag de stok in 13 gelijke stukken en schuur ze goed op. Om het spel echt helemaal na te maken, zaag je de stokken schuin af, om bovenop het nummer te kunnen schrijven. Doe dit met verf. Bijvoorbeeld plakkaatverf. De dertiende kegel houd je leeg. Je spel is eigenlijk nu al helemaal klaar voor gebruik! Houd er rekening mee dat je kegel makkelijk kan beschadigen, omdat je er mee gaat gooien. Doe er dus niet al teveel je best op, om de kegel zo mooi mogelijk te maken.

Waar je op moet letten bij het spelen van Number Kubb

Zorg voor genoeg ruimte! Omdat je gaat gooien met houten staven, is het handig om het spel te spelen op een ruim grasveld. Zorg in ieder geval dat wanneer je gooit, alle andere spelers een meter achter of naast je staan, maar nooit bij de kegels of dichterbij jou. Je wilt niet je andere teamgenoten raken.

Number Kubb is een fantastisch spel voor iedere zomerse dag buiten. Kende jij het spel al?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close