TOP
DIY

Zelf kinetic sand maken

Wellicht heb je kinderen er wel eens over horen praten: kinetic sand. Kinetic sand wordt ook wel magisch zand genoemd. Het is perfect speelgoed voor binnen, want niet alleen zorgt het zand voor uren speelplezier… Kinetic sand geeft ook nog eens geen troep! Door de unieke samenstelling blijft het zand goed bijeen en zal je dus niet in iedere hoek van de kamer zandkorrels treffen. Zelf kun je ook kinetic sand maken, een leuk knutselwerkje met kinderen!

Wat heb je nodig?

  • 125 gram speelzand (verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel)
  • Een halve theelepel Maizena
  • Een theelepel afwasmiddel
  • Water naar behoefte

Hoe maak je kinetic sand?

Om het kinetic sand te maken doorloop je de volgende stappen:

  • Mix het speelzand en de halve theelepel Maizena in een bak. Zorg dat de twee bestanddelen goed gemengd zijn en dat je het witte van de Maizena niet meer ziet. Mocht je trouwens meer dan 125 gram zand willen maken, dan kun je de verhoudingen van de ‘ingrediënten’ verdubbelen.
  • In een aparte bak of kom mix je het afwasmiddel met een beetje water tot het water gaat schuimen. Zorg ervoor dat je genoeg bubbels hebt gemaakt!
  • Vervolgens kun je het afwasmiddel langzaam en beetje voor beetje gaan toevoegen aan de bak met zand en Maizena. Doe dit lepeltje voor lepeltje. Lijkt je substantie nog niet genoeg op kinetic sand? Voeg dan beetje bij beetje meer water toe. Je weet waarschijnlijk zelf hoe het zand aanvoelt, voeg water toe tot je dezelfde substantie hebt bereikt.
  • Nu kun je gaan spelen!

Wat kun je doen met kinetic sand?

Met kinetic sand kun je urenlang spelen. Niet alleen blijft het voor kinderen onbegrijpelijk hoe het zand bij elkaar blijft. Tevens training kinderen direct hun fijne motoriek door met het zand te spelen. Met kinetic zand maak je de mooiste sculpturen. Gebruik je bakvormpjes, kleivormen en alles in huis waar jij mooie figuren mee kunt maken.

Voor deze DIY hebben we het nog niet uitgeprobeerd, maar wellicht zou je kunnen werken met kleurstoffen om het zand te kleuren. Om vlekken te voorkomen kun je het best stoepkrijt gebruiken in felle kleuren en dit verpulveren tot poeder. Meng dit (per kleur) door je kinetic sand heen voor een mooi kleurtje!

Voor het maken van figuren met kinetic sand, kun je rondkijken op Pinterest voor meer inspiratie. Bekijk ook nog even deze video, zo magisch om te zien hoe het zand zich vormt.

Heb jij wel eens gespeeld met kinetic sand?

(bron afbeelding)

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close