TOP
DIY

DIY: Zelf een kussensloop maken

Het kan je zomaar gebeuren dat bij het inrichten van de (kinder)slaapkamer je misgrijpt wat betreft accessoires. Misschien heb je iets in je hoofd wat je nergens kan vinden of je loopt juist op een stoffenmarkt tegen een stof aan die perfect in huis past. Een kussensloop maken is ontzettend makkelijk zelf en wij legen graag uit hoe je dit doet. Een kussensloop maak je in een kwartiertje, dus een perfecte activiteit voor een dagje thuis met kinderen!

Kies een goede stof uit

Wat betreft een sierkussen maak het niet zoveel uit welke stof je wilt gebruiken. Je kunt kiezen voor een stof met een kleine rek, een mooi werkje of juist voor een effen canvas stof die je zelf kunt beschilderen, betekenen of een mooie applicatie op kunt strijken.

Kies de juiste afmetingen

Afhankelijk van het formaat kussen dat je maken wilt, kies je de afmetingen. Normaal gesproken is een kussen 40 bij 40 centimeter of 50 bij 50 centimeter. Kies hiervoor dus voor een lap stof bij 45 bij 100 (40 bij 40) of 55 bij 120 (50 bij 5). Een andere afmeting kan hoor, hiervoor gebruik je de volgende berekening: neem de breedte van het kussen en tel daar ongeveer 5 centimeter bij op om de zijkant mee te kunnen dichten en neem twee keer de lengte met daarbij 20 centimeter extra voor de achterkant. Je stof is dus bijvoorbeeld 50 centimeter + 5 centimeter in de breedte bij 50 centimeter + 50 centimeter + 20 centimeter extra in de lengte.

Maak zoomen aan de uiteinden van de stof

Vouw bovenaan en onderaan de lange lap stof je hebt een randje om van ongeveer een centimeter. Door deze vouw te strijken zorg je ervoor dat de zoom mooi omgevouwen blijft en goed te stikken is wanneer je de stof onder de naaimachine legt. Je kunt er ook voor kiezen om met de hand te werken, dit is echter wel wat meer werk. Doe dit aan de bovenkant en onderkant.

Vouwen van de stof

Leg de stof voor je neer met de print naar je toe. Je gaat het kussen binnenstebuiten maken zodat je aan de buitenzijde geen naden zien. Kies van de stof even uit waar je de voorkant van het kussen wilt hebben. Je hebt ongeveer 18 centimeter extra stof over voor de achterkant van de stof, dus mocht de mooiste print iets meer naar boven zitten, dan kan dat gelukkig. Wanneer je de voorkant hebt gekozen ga je vouwen. Zorg ervoor dat de voorkant van de stof 50 centimeter is. Je vouwt dus de resterende stof naar je toe want de print ligt naar je toe. De stoffen die je naar binnen hebt gevouwen liggen als het goed is over elkaar heen.

Stikken van de zijkanten

Nu kun je het kussen dichtmaken aan de zijkant. Dit doe je door de drie lagen stof over elkaar dicht te naaien. Doe dit in een rechte lijn met een rechte steek. Dit kan wederom met een naaimachine of met de hand. Wanneer je dit hebt gedaan zijn de zijkanten van het kussen dicht, heb je in het midden van de achterkant twee lappen stof die elkaar overlappen en is de print naar binnen gevouwen.

Klaar!

Vouw het kussensloop binnenstebuiten. De print komt nu naar buiten! Je kunt nu door het gat aan de achterkant (waar de stoffen elkaar overlappen) een kussen stoppen voor vulling. Je kussen is nu helemaal klaar door het volgen van deze simpele stappen! Als het goed is heeft deze klus je slechts een kwartiertje gekost!

Heb jij wel eens een kussenhoes zelf gemaakt? En wat voor stoffen vind jij mooi om mee te werken?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close