TOP
DIY

Zelf een lampion maken van ijsstokjes voor Sint Maarten

In de ene regio wordt Halloween meer gevierd, andere regio’s in Nederland vieren Sint Maarten. Voornamelijk in de meest Noordelijke provincies van Nederland en in Noord-Holland wordt het feest gevierd door kinderen. Voor wie het feest niet kent: op 11 november mogen kinderen langs de deuren en zingen Sint Maartenliedjes in ruil voor een stukje fruit of snoep. Dit doen zij met een zelfgemaakte pion.

Een lampion voor Sint Maarten kan je op verschillende manieren maken. Veel kinderen maken een lampion op school of op het kinderdagverblijf, maar ook tuis kan je lekker creatief aan de slag. Het idee voor deze Chinese lampion komt van CC Hobby, waar je ook al het materiaal kunt kopen om de lampion te kunnen maken.

Wat heb je nodig?

– 8 lange ijsstokjes
– 36 korte ijsstokjes
– Vloeipapier
– lijm

Wat ga je doen?

Leg twee lange ijsstokjes voor je neer op tafel. De stokjes dienen net iets minder ver uit elkaar te liggen dan dat een kort ijsstokje breed is. Leg dus een kort ijsstokje op de lange stokjes om goed te kunnen meten. lijm dit direct vast met wat houtlijm of een lijmpistool.

Neem vervolgens een ander kort ijsstokje en leg deze precies onder het eerste stokje. Doe dit nog een keer met een derde kort ijsstokje en lijm deze vast. Het tweede ijsstokje lijm je dus niet vast! Dit tweede ijsstokje leg je weer onder het derde stokje en je pakt er een vierde ijsstokje bij. Dit vierde stokje lijm je weer vast. Zo ga je door tot je onderaan de lange ijsstokjes bent. Waarschijnlijk zitten er uiteindelijk negen stokjes vastgelijmd. Deze stap herhaal je met twee andere lange ijsstokjes.

Vervolgens ga je de vorige stappen herhalen met de laatste vier lange ijsstokjes. Dit keer begin je niet met het vastlijmen van een ijsstokje, maar leg je als eerste een los ijsstokje neer. Het tweede ijsstokje lijm je wel vast. Op deze manier ontstaat er een tegenovergesteld patroon. Herhaal dit twee keer.

Als je deze stappen hebt gevolgd, heb je vier rekken van 9 ijsstokjes. Nu draai je de rekken om en meet je vloeipapier af aan de binnenkant. Zorg ervoor dat het vloeipapier de rekken volledig bedekt zodat het licht van de lampion er goed doorheen kan schijnen. Knip het vloeipapier uit en plak het met het lijmpistool vast aan de binnenkant.

Nu schuif je de rekken met vloeipapier in elkaar. Doordat je om en om hebt gewerkt, kun je precies een vierkant maken van de vier rekken. Door lijm te gebruiken maak je het geheel extra stevig.

Je hoeft er nu alleen nog maar voor te zorgen dat het lichtje van de lampion in de lantaarn blijf hangen. doe dit door een touwtje of ijzerdraadje aan de binnenkant van de lantaarn te bevestigen met lijm.

Het leukste aan deze lantaarn? Na Sint Maarten zet je hem als mooie decoratie in huis! Geen fan van lampionnen? Voor Sint Maarten kun je ook gemakkelijk een versierde pompoen gebruiken!

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close