TOP
t-shirt zelf ontwerpen en bedrukken
DIY

Zelf een T-shirt bedrukken

Is jouw zoon of dochter ook echt helemaal gek van een bepaald tekenfilmfiguur of poppetje? Of gaat hij of zij nergens heen zonder favoriete knuffel? Het liefst zouden kinderen ook kleding hiermee hebben. Deze merkkleding kan echter nog wel eens behoorlijk prijzig zijn. De oplossing? Kleding zelf bedrukken met een afbeelding hiervan. Kinderkleding kun je trouwens ook uniek maken door deze te bedrukken met een bepaalde tekst. Hieronder lees je hoe.

Kinderkleding bedrukken met transferpapier

Kinderkleding zelf bedrukken is mogelijk met transferpapier. Je kunt samen met je kind een leuke tekst of afbeelding zoeken of maken, deze printen op het transferpapier en dit vervolgens op de kleding strijken. Wat heb je allemaal nodig als je op deze manier unieke kleding wilt maken?

  • Transferpapier (te koop bij hobbywinkel of boekhandel)
  • Kledingstuk dat je wilt bedrukken
  • Goede (foto-)printer, geen laserprinter
  • Plaatje of tekst voor de bedrukking
  • Scherpe schaar
  • Strijkplank en strijkbout
  • Bakpapier (of keukenpapier)
  • Karton

Zelf kleding bedrukken met transferpapier is aanzienlijk goedkoper dan kleding met bedrukking kopen. Het transferpapier kost namelijk maar iets meer dan een euro per vel gemiddeld. Kies trouwens wel het goede soort transferpapier, je hebt namelijk verschillend papier voor lichte of donkere kleding.

Hoe gaat het bedrukken met transferpapier in zijn werk?

Heb je online een leuke afbeelding of tekst opgezocht samen met je dochter of zoon? Maak dan eerst een proefprint op gewoon papier. Let op dat je de print in spiegelbeeld moet afdrukken, vooral als het om een tekst gaat. Als je een tekst wilt printen kun je trouwens ook kiezen voor strijkletters die je geprint en wel kunt bestellen. Print op de hoogste kwaliteit en kijk of ze goed scherp zijn afgebeeld. Transferpapier heeft A4-formaat, je kunt meerdere plaatjes op het zelfde vel afdrukken. Houd in dat geval wat ruimte om de afbeeldingen over zodat je ruimte hebt om te knippen. Was de proefdruk naar wens? Dan kun je ze op het transferpapier afdrukken. De invoermethode kan verschillen per printer (check dit vooraf), maar meestal leg je een vel transferpapier ondersteboven in de lade met de geruite kant naar boven. Zorg dat na het printen de inkt voldoende tijd krijgt om te drogen.

Zodra de inkt goed droog is kun je de plaatjes uit gaan knippen. Knip de afbeelding in ronde hoeken zodat je geen scherpe hoekjes krijgt die later sneller los kunnen laten. Houd rond iedere afbeelding een witte rand van ongeveer 2 millimeter ruimte. Pak nu de kleding die je wilt gaan bedrukken. Zorg dat deze schoon gewassen is, ook nieuwe kleding. Zet de strijkbout aan, gebruik niet de stoomfunctie. Weet je waar je de afbeelding op de kleding wil hebben, strijk dan dat gedeelte mooi glad. Laat vervolgens de kleding afkoelen en warm de strijkbout alvast op de hoogste stand op. Zodra de kleding is afgekoeld leg je het stuk karton tussen de kleding waar je de bedrukking wilt hebben. Vervolgens plaats je het transferpapier met print op de juiste plaats, en daaroverheen het bakpapier. Ligt alles helemaal glad? Strijk dan met de strijkbout over het bakpapier, gedurende een minuut. Gebruik wel flink wat kracht zodat het transferpapier goed ‘plakt’. Haal hierna het bakpapier eraf en laat de kleding wederom goed afkoelen.

Is de kleding goed afgekoeld, verwijder dan met een vloeiende beweging maar voorzichtig het transferpapier. Blijft de afbeelding niet goed plekken dan is het nodig om nogmaals met de strijkbout er goed stevig en lang genoeg overheen te gaan. Zit de bedrukking wel mooi, dan kun deze fixeren zodat het later langer mooi blijft. Leg hiervoor nogmaals het bakpapier op de afbeelding en maak met de punt van de strijkbout voor ongeveer tien seconden ronddraaiende bewegingen.

Klaar!

In onderstaand filmpje kun je het hele proces stap voor stap volgen.

Toch niet helemaal het gewenste resultaat gekregen? Dan kun je ook gemakkelijk online T-shirts bedrukken. Je ontwerpt toch de kleding helemaal zelf, maar het daadwerkelijke bedrukken laat je dan mooi over aan een specialist.

Zo kun je (kinder)kleding ook versieren

Naast het gebruik van transferpapier kun je kleding ook versieren door deze op te leuken met behulp van textielstiften. Kinderen op schoolreisje kunnen bijvoorbeeld allemaal een zelfgemaakt shirt in een bepaalde kleur met een bepaald thema en hun eigen naam dragen. Maar ook voor volwassenen is dit een leuk cadeau, bijvoorbeeld als presentje voor de schooljuf of opa of oma.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close