TOP
DIY Gezondheid Thuis / Lifestyle

Zero Waste: wat is het en waarom is het nodig?

Meer en meer zijn we geïnteresseerd in onze gezondheid. We geven varkensvlees op, eten minder koolhydraten en gieten onszelf vol met groene smoothies. Daar bovenop komen de Superfoods en de uitgebreide sportschema’s. In de Groen om je heen blog van vorige week werd ook al duidelijk dat planten ook gunstig zijn voor ons. De natuur draagt dus bij aan onze gezondheid.
De laatste jaren is er ook voor, naast onze eigen gezondheid, de gezondheid van de aarde meer aandacht. Meer en meer zien we in dat we in de afgelopen jaren de aarde flink vervuild hebben en dat er nodig iets aan gedaan moet worden. Maar het is te snappen dat niet iedereen tijd en zin heeft om de plastic soep in de oceaan op te ruimen of de stranden langs te gaan om zooi te ruimen. Hoe kun je dan toch meewerken aan het verbeteren van de gezondheid van onze wereld met kleine dingen?

Herbruikbare bekers en rietjes

Even snel langs Starbucks op het station, onderweg naar je werk. Een koffie to-go. In een plastic beker. Met een plastic rietje. Beide gooi je zonder nadenken in de prullenbak langs de weg, zodra je de koffie binnen hebt. Hoe lang hebben we niet gedacht dat het prima was zo? We gooien het in de prullenbak toch? Wat is er dan mis mee?
Jammer genoeg hebben we zo erg overschot aan plastic in ons afval en wordt er niet altijd even goed mee omgegaan. Daarom zijn er recent herbruikbare rietjes geïntroduceerd. Van bamboe, RVS, riet of zelfs eetbare rietjes! Tada! Minder plastic afval. Dat is al stap één. Een kleine stap om mee te helpen aan de gezondheid van planeet aarde. 

 

Zero waste shopping

Heb je wel eens stilgestaan bij alle verpakkingen die we aanschaffen bij het boodschappen doen? Alles zit in verpakkingen die we weggooien. En daarmee doen we dus nog een schepje in de overvolle emmer vol afval, waar de wereld geen raad mee weet. Daarom bestaat bijvoorbeeld het Zero Waste Project. Op deze website vind je onder andere manieren om boodschappen te doen zonder veel ‘waste’. Zo min mogelijk verpakkingen die je thuis meteen weggooit. Duurzame tasjes bijvoorbeeld, helpen ook al mee aan het verminderen van (plastic) afval. Meer en meer Zero Waste winkels poppen op in Nederland. Winkels waar je je eigen duurzame verpakkingen (zoals glazen potten) meeneemt om je producten in te doen. Groene en Bio winkels, bijvoorbeeld, hebben hier al heel wat stappen in gezet. Een beetje nostalgisch is het ook wel: terug in de tijd, op de ouderwetse manier. Met je linnen tasje, siliconen zakjes en glazen weck potten op weg naar de winkel. En laten we eerlijk zijn: Hoe gaaf staat het in huis?! Prachtig toch, zo’n keukenkast vol met potten, gevuld met rauwe producten? Havermout, pasta, bloem, suiker, meel, olie, kruiden…

Duurzaam thuis

Naast het Zero Waste shopping en de duurzame rietjes, bekers, siliconen zakjes of tasjes, linnen boodschappentasjes en de glazen potten, kun je nog ook thuis nog veel meer doen om rekening te houden met moeder natuur. Een duurzame inrichting en meubels. Duurzame verf (Houtverf uit Scandinavië van Moose Färg bijvoorbeeld of muurverf van Fairf).
Heb je kleine kinderen en gebruik je pakken vol luiers en doekjes? Ook daar zijn duurzame vervangers voor te vinden. Wasbare luiers en herbruikbare (zelfgemaakte, van oude lappen of doeken) babydoekjes. Ben je geen fan van zelf maken, heb je geen tijd of ben je er niet goed in? Er zijn genoeg (online) winkels die je van alle gemakken willen voorzien. 

Er zijn Zero Waste producten te koop, zoals shampoo, zeep en bamboe tandenborstels. Houten afwasborstels, houten wasknijpers, eco wasmiddel en nog veel meer. Heb je bijvoorbeeld wel eens gekeken op Ecomondo? Daar verkopen ze allerlei eco (en plasticvrije) producten. In alle categorieën die je je maar kunt bedenken. Reizen, koken, kinderen, huis en tuin, kantoor, cadeaus, boeken, body care en zelfs kleding!
Tel dit alles eens op. Hoeveel zou het al schelen in afval wat er niet ergens in de wereld terecht komt? Al zou iedereen maar met één ding beginnen.
“Ja, maar als niet iedereen zo te werk gaat, doet het weinig.” Verkeerde instelling, mensen! If you want to change the world, you will have to start with yourself. Want als iedereen zo zou denken, zou niemand er ooit aan beginnen. Dus kom op, help mee! Zet je beste beentje voor. Want…het gaat niet alleen om de gezondheid van de wereld, maar ook die van ons. Het gaat ons allemaal aan! Hoe minder waste, hoe minder vervuiling en dus hoe meer schoonheid om ons heen. Letterlijk om ons heen, want denk maar eens aan de lucht die we inademen! 

Dus…doe jij al aan Zero (of zo min mogelijk) Waste?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close