TOP
Oren Hallo staan ze aan I Creatief Lifestyle blog Badschuim
Thuis / Lifestyle

Zitten die oren dicht?

Sinds kort hebben we hier strafpunten in huis. Ja, je leest het goed. Niet iets waar ik trots op ben maar het was een noodzaak. Onze kleuter kon op sommige tijden totaal niet luisteren. Om gek van te worden. Dus nu hebben we strafpunten en die zorgen ervoor dat er WEL geluisterd wordt. Ik zie je denken: ‘Hoe dan en is het wel verantwoord?‘. Wij denken van wel.

Die oren zitten er niet voor niets aan

Een uitspraak die hier vaak over de tong rolt, nou ja, ik hoor hem overigens ook vaak uit de mond van andere ouders (in de speeltuin, op school, in de supermarkt, ach overal wel). Tja, ons ventje van 4,5 is vaak heerlijk met zijn eigen dingetje bezig en heeft dan totaal geen zin om te luisteren. Nee, dat zeg ik verkeerd, hij negeert dan gewoon al het geluid om hem heen. Ik schets je een voorbeeld:

Kom je aan tafel om te eten‘ vraag ik voor de 4e keer. Ons ventje zit heerlijk te spelen op de grond met zijn auto’s en doet net alsof hij verdiept is in zijn spel. Af en toe komt er een grommend geluid uit ‘ik hoef niet te eten‘ en denkt dat hij er mee weg komt. Mooi niet dus, eten is belangrijk, dus we zetten door. Eerst probeer ik de tel methode: ‘Graag aan tafel komen binnen 3 tellen: 1 –  2  – 3 ‘ een methode die vaak heel goed werkt, echter de laatste tijd helaas stukken minder. Daarna ga ik over op de strafpunten. ‘Als je nu niet wil luisteren dan heb je een strafpunt te pakken‘.  Dat werkt wel. Binnen een mum van tijd zit meneer aan tafel en begint te eten.

Maar wat zijn die strafpunten dan precies?

Heel simpel eigenlijk. Wij geven aan dat hij een strafpunt krijgt als hij echt stout is of totaal niet wil luisteren. Dus niet zomaar, maar bijvoorbeeld bij het maken van een onnodige scene (dus expres), gooien of kapot maken van speelgoed (expres) of andere spullen, slaan, grof taalgebruik, niet luisteren na vele herhalingen etc. Ongelukjes tellen natuurlijk niet mee. Wanneer hij over de schreef gaat krijgt hij een strafpunt. En eigenlijk pas ook als we hem hebben gewaarschuwd dat hij een strafpunt krijgt. Strafpunten kunnen overal uitgedeeld worden, ook als we op bezoek zijn, in de winkel staan en ook als hij is spelen / logeren. Bij het behalen van 3 strafpunten op een dag mag hij ’s avonds geen verhaaltje of spelletje op de Ipad kijken. Dat is onze troef, want de Ipad vindt hij geweldig.

Het klinkt heel vervelend, maar dat is het niet. Het is voor ons een methode om ons ventje te leren wanneer hij echt te ver gaat. En denk je nou dat we de hele dag dreigen om strafpunten uit te delen, dan is dat een verkeerde gedachte. We hebben een heerlijk, vrolijk ventje wat over het algemeen ontzettend lief is en wel kan luisteren. Maar er zijn momenten dat hij gewoon zijn grenzen aan het opzoeken is en die proberen wij binnen de perken te houden.

Ik ben erg benieuwd wat jullie thuis in zulke situaties doen. Laat je het me weten?

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

5 COMMENTS
 • Elly
  9 jaar ago

  Hoi Ceciel! Wij hebben vanuit het verleden geleerd om goed gedrag van kinderen op een positieve manier te belonen. En negatief gedrag te negeren. Een time-timer zetten is erg handig. Ook geef me de vijf (wie,wat,hoe,waar,wanneer) en pictosysteem met duidelijke afspraken (vijf minuten van tevoren aangeven dat je gaat eten, laten zien wat je gaat eten of zelf mee laten helpen uitzoeken in de winkel, of helpen met koken, laten helpen met tafel dekken). Dit werkt voor alle kinderen heel positief en daarmee positieve stickertjes verdienen en aan het eind van de week een half uurtje of uurtje extra iets leuks doen (stoeien met papa en/of mama, naar de speeltuin, op de WII?). Kinderen worden zo ook creatiever, vindingrijker en op een gegeven moment zijn ze strafjes ook wel zat en gaan daar tegenin. Met als resultaat dat dat op langere termijn alleen maar voor jezelf en het kind een negatieve ervaring neerzet. Plus gezien de leeftijd kan het misschien zo zijn dat er juist teveel informatie binnenkomt en het kind moe is en na verloop van tijd juist niet meer open staat voor “we gaan eten”, maar wel de emotie van je stem terug hoort en daarvan schrikt. Dus nee, ik ben geen voorstander voor straf! Woorden zijn trouwens vluchtig en worden daardoor door kinderen niet altijd gelijk opgepakt….

 • petravanbreda
  9 jaar ago

  haha… zo herkenbaar…. Ieder kind heeft een periode. Goed om duidelijk te zijn en straf hoort daar soms bij. Nou zie ik al 1 onduidelijkheid, als ik even zo brutaal mag zijn…. Je vraagt nml ‘Kom je….etc’. Maar op deze vraag kan hij nee zeggen en dat doet hij dus. Misschien moet je je vragen anders formuleren en hem helemaal de hemel inprijzen als hij iets wel goed doet. Want… met een goed geformuleerd compliment kun je juist benoemen welk gedrag hij goed doet (en jij dus wilt hebben) en dit stimuleert om het de volgende keer weer te doen. Dus niet: ‘goed zo’, maar bijvoorbeeld: ‘wow! wat fijn dat jij zo snel aan tafel kwam zitten. Nu wordt het eten niet koud!’
  Er is een gouden regel: bij elke keer straf horen zo’n 4 complimenten (mag ook een minimini complimentje zijn). Wij Nederlanders strooien niet zo met complimenten, maar die zijn super effectief. Zo: dat wou ik effe kwijt… #bemoeial

  • Ceciel
   9 jaar ago
   AUTHOR

   Hoi Petra, wat een goed advies! Bedankt voor het delen. Je vergeet inderdaad om complimentjes te geven en goed gedrag dus ook aan te moedigen. Goed om dat weer even voor ogen te hebben en ik ga het ook meteen toepassen :).

   • petravanbreda
    9 jaar ago

    heb je van de week het programma van zembla gekeken… het ging over opvoeden en de achterbank-generatie. Bleef echt even in mijn hoofd hangen, dan zie je weer even de instinkers die je dus maakt… Altijd leuk: nadenken over opvoeden… Hé toitoi!

    • Ceciel
     9 jaar ago
     AUTHOR

     niet gezien Petra, jammer, want ik had ook zeker even gekeken als ik er langs was gezapt! Maar ik pas jouw tip nu ook al toe en het werkt echt goed. Dus nogmaals bedankt voor je bemoeierij :)!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close