TOP
Praktisch

Zo begin je je eigen webshop

In het afgelopen jaar zijn er ontzettend veel mensen voor zichzelf begonnen. Een eigen zaak in diensten of een webshop met leuke spulletjes. Degenen die een webshop begonnen met mondkapjes, hebben waarschijnlijk goed geboerd in 2020 en 2021. Leuke printjes en verschillende soorten mondkapjes. Omdat we ze zo vaak en lang hebben moeten dragen (en op sommige plekken nog steeds!) wilden veel mensen wel wat anders dan de standaard blauwe wegwerp mondkapjes. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een eigen webshop beginnen? Moet je daarvoor een flinke spaarpot hebben? Hoe zorg je ervoor dat je een voorraad hebt en waar haal je die eigenlijk vandaan? Dit zijn de belangrijke stappen op een rij.

Wat wil ik?

Geef voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

  • Welk product verkoop ik?
  • Wie is mijn doelgroep?
  • Welke verpakkingen ga ik gebruiken? 
  • Waar doe ik mijn inkopen?
  • Zorg voor een goede SEO: zo word je gevonden op Google
  • Welke garanties bied ik?
  • Hoeveel verdien ik met de webshop?

Producten

Het is natuurlijk handig om een idee te hebben van wat je eigenlijk wilt. Haarbandjes en andere accessoires voor je haar? Sjaals en mutsen? LIever sieraden of kleding? Benodigdheden voor baby’s? Verkoop je je eigen creaties? Heb je een webshop met boeken of E-books? Wil je speciale dingen aanbieden of een assortiment wat je bij meerdere shops ziet? 

De doelgroep

Wie wil je eigenlijk naar je webshop lokken? Voor wie is je winkeltje? En wat verkoop je dan speciaal voor deze doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat deze doelgroep weet van jouw winkel en ook echt bestellingen doen? Op welke manier adverteer je en hoe groot maak je daarmee jouw klantenkring?

Verpakkingen

Je kunt nieuwe doosjes gebruiken, mooi vloeipapier met een print erop en stickers om elke bestelling een cadeautje te maken, maar er zijn ook genoeg webshops die ervoor kiezen om verpakkingen te hergebruiken. Dat is iets minder mooi, maar zorgt voor minder afval en is dus milieubewust!

Inkopen doen

Nu is het ook handig om onderzoek te doen naar de verschillende groothandels als je vanuit daar inkopen wilt doen voor je winkel. Als je niet je eigen creaties verkoopt, zul je toch ergens je producten vandaan moeten halen. Welke groothandel staat jou aan? En verkoop je alles door zoals het origineel is of ga je ook je eigen variaties erop maken? Koffertjes met een tekst, agenda’s en speelgoed met de naam van een kind bijvoorbeeld? Doe goed onderzoek naar de groothandels, zodat je weet hoe ze werken, wat de ervaringen zijn van andere ondernemers en kijk natuurlijk ook naar de prijzen. 

SEO

Als je zelf geen verstand hebt van websites bouwen, is het beter om het over te laten aan iemand die wel weet wat er nodig is om jouw website te laten opvallen. Je moet gevonden worden op Google als mensen zoeken naar je webshop of specifiek naar producten die jij ook verkoopt. Laat daar dus goed naar kijken, zodat je daar geen klanten aan verliest.

Garanties

Zit er garantie op je producten? Welke garanties bied je en hoe lang lopen ze na de aankoop? Geef dit heel duidelijk aan in je webshop, in de beschrijving van de producten en weer op een kaartje of bonnetje die je bijvoegt bij de bestelling van je klanten.

Hoeveel verdien ik?

Als je je producten inkoopt, zul je daarvoor moeten betalen. Logisch natuurlijk. Maar omdat je ze kunt kopen tegen inkoopprijs, kun je ze goedkoop krijgen. En om er iets aan te verdienen, zul je de verkoopprijs hoger moeten zetten dan de inkoopprijs. Maar hoe bepaal je de prijs? Hoe hoog ga je? Waarmee moet je daarin rekening houden? 

Zou jij een eigen webshop willen beginnen? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close