TOP
DIY Home Made Koken Lekerrrrrrr Praktisch

Zo maak jij je eigen frietjes!

Ken je die beelden van vroeger? Moeders aan de keukentafel met een stapel aardappels om te schillen? Een handvol kinderen aan haar rokken, een grote pan vol water om ze te koken voor bij de groenten en het stukje vlees. Dat was het normale avondeten. Het dagelijkse prakje. Toen was het nog geen gewoonte om zo nu en dan de aardappels in de hete olie te gooien voor een frietje mayonaise. Sterker nog; waarschijnlijk kende niemand het woord ‘frituren’.

Ieders favoriet!

Tegenwoordig zijn er zoveel manieren om je aardappels te bestellen of kopen en zelf te frituren. Het frietje is niet meer uit ons leven weg te denken. En als het geen friet is, dan zijn het wel aardappelschijfjes of partjes. We halen ze bij de frietzaak of kopen ze vers of bevroren bij de supermarkt. Zelfs patat zelf komt in verschillende vormen. De koeling en vriesvak liggen vol. Het wordt steeds moeilijker om een keuze te maken.

Friet is over de jaren een populaire hap geworden. Zó populair zelfs, dat het bij veel mensen een wekelijkse maaltijd is geworden en dit jaar heeft iemand zelfs de high-friet bedacht! Geen high-tea of high-wine, maar een high-friet! Friet in verschillende soorten en maten. Met meerdere sauzen en snacks voor erbij!

Maar…heb je al eens geprobeerd zelf friet te maken? Super makkelijk en heerlijk! Plus: heel leuk om de (klein)kinderen bij te betrekken! Ze zullen er vast veel plezier in hebben om mee te helpen met het voorbereiden en bakken! Lees je mee? Dan doen we het stap voor stap.

De aardappels

Er zijn natuurlijk heel veel soorten aardappels. Vastkokende, kruimige, grote en kleine. Maar voor friet, heb je andere aardappels nodig. De beste aardappels die je kunt gebruiken om friet te maken, zijn bloemige aardappels. Zo zijn er de Bintjes, Agria, Désirée, Première en Santé. Vrij grote, lange aardappels met voldoende zetmeel om mooi goudbruine frietjes te krijgen!

Voorbereiden

Schil de aardappels, was ze en snijd er mooie, lange (niet te dun!) frieten van. Als je dat teveel werk vindt of je wilt mooie gelijke frieten, kun je de frietsnijders van Horecarama gebruiken. Daarmee maak je het snijden gemakkelijker (en ook veel sneller en mooier) dan ooit! Dé manier om indruk te maken op je gasten!

Strooi vervolgens zout op de friet en leg ze in een schaal met water, voor een uur. Droog ze daarna goed af met keukenpapier of een theedoek.

Bakken

Om de friet extra krokant te krijgen, bak je het twee keer. Verwarm daarvoor de frituurolie op 150 graden en bak de friet voor 5 minuten. Laat dan de friet uitlekken en afkoelen.
Verhit de olie ondertussen op 190 graden.
Bak de friet dan voor de tweede keer, 4 minuten. Laat het daarna uitlekken en bestrooi het met zout.

Een andere manier

Niet iedereen is fan de frituurpan. Een andere optie is dan om de gesneden friet licht in te besprenkelen met olie en zout en vervolgens 15 minuten te bakken in de Airfryer op 190 graden. Minder vettig en ook heel erg lekker! Zorg er wel voor dat je na 6 minuten de friet even omschudt.

Ben je al enthousiast geworden? Haal gauw de ingrediënten in huis en maak een heerlijk homemade frietje voor het hele gezin! Het moment om iedereen bij elkaar te roepen en samen te genieten!

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close