TOP
Zo voorkom je verspreiding van legionella via je airco
Wonen

Zo voorkom je verspreiding van legionella via je airco

Legionella is iets waar veel mensen bang voor zijn, maar waarvan ze niet exact weten waar het vandaan komt en hoe je het eventueel kunt voorkomen. Omdat het vaak geassocieerd wordt met warme klimaten en verspreiding via onder andere airco’s, is het tijd om het een en ander hier over uit te leggen, recht te zetten én te adviseren.

Legionella is een bacterie die onder andere voorkomt in leidingwater. Je kunt hierdoor besmet raken wanneer je dit water in vernevelde vorm inademt, met ernstige gevolgen voor je gezondheid. Maar kan dit ook gebeuren door middel van een airco? We leggen het je hieronder uit.

Hoe legionella ontstaat

Wanneer de omstandigheden voor de legionellabacterie op z’n ‘gunstigst’ zijn kan de bacterie zich in rap tempo vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden. Hiervoor heeft legionella stilstaand water nodig met een temperatuur tussen de 25 en 55°C. Daarnaast moet er een slijmerige laag biofilm zijn om in te kunnen nestelen en te vermenigvuldigen. Wanneer dit besmette water vervolgens verdampt en vernevelt kan dit een groot probleem zijn voor je gezondheid.

Legionella in de airco?

Ja, er kan inderdaad legionella in de airco ontstaan. Maar alleen onder bepaalde omstandigheden die niet vaak voorkomen en bij verouderde systemen. Toch is het heel goed om je hierin te verdiepen om dit 100% te kunnen voorkomen.

Airconditioning vs. luchtbevochtiger

Airconditioning vs. luchtbevochtiger

Zoals je wellicht weet doet een airconditioner eigenlijk twee dingen: koelen én ontvochtigen. Door middel van condensatie wordt de lucht namelijk gekoeld en tegelijkertijd ontvochtigd. Mocht je nou thuis een luchtbevochtiger hebben, dan werkt het net weer anders en is er helaas ook meer kans op legionellavorming. Dit komt omdat een bevochtiger een waterreservoir heeft waar het water in stilstaat. In dat geval moet je hier dus extra goed op letten en hier verder onderzoek naar doen.

Maar terug naar de airconditioners. Deze zijn een stuk veiliger, aangezien de standaard airconditioning namelijk géén waterreservoir en dus ook geen stilstaand water heeft. Daarnaast hebben ze filters die pollen en vervuilende stoffen tegenhouden. Wel moet je deze filters natuurlijk regelmatig schoonmaken om te zorgen dat die ook echt hun werk kunnen blijven doen: schimmel- en bacterievorming tegengaan.

De enige plek waar mogelijkerwijs legionella zou kunnen ontstaan bij airconditioning is in de condensbak. Echter zit hier altijd een afvoer aan vast zodat het vocht direct weg kan en dus ook niet kan stilstaan én opwarmen. Tot slot nog één grote geruststelling: airco’s met vernevelsystemen worden in Europa al enige tijd niet meer verkocht. En wanneer er geen sprake is van verneveling, is er dus ook geen gevaar voor legionellabesmetting!

Check, check, dubbelcheck!

Kortom: zolang je de onderhoudsinstructies opvolgt en de condensbak regelmatig leegt is de kans minimaal dat er legionella in je airco ontstaat en zich vervolgens verspreidt. En zolang de airconditioning geen lucht van buiten aanvoert, is de kans op legionellabesmetting eveneens nihil.

Wanneer de airconditioning wél buitenlucht aanvoert en vervolgens vernevelt, dan is er helaas wel kans op legionellavorming, maar uiteraard alleen als dit al in de omringende lucht zit.

«

»

Close