TOP
Gezondheid Mama

Zwanger: wat mag je wel en niet eten?

Hoera! Gefeliciteerd! Daar sta je dan, met een test in je handen, waarop die twee magische streepjes te zien zijn: zwanger! Er schiet van alles door je hoofd wat er nu geregeld moet worden. Een babykamer, spulletjes, afspraken en echo’s bij de verloskundige, een originele manier om het blijde nieuws te vertellen, dagelijks van alles zoeken op Google… Maar naast alles wat je regelen moet, zijn er ook een aantal dingen waar je extra op moet letten, nu je een baby verwacht! Eén ding is bijvoorbeeld voeding. Als zwangere vrouw, zijn er namelijk een aantal dingen die je niet mag eten. Maar hoe weet je nu wat wel gezond en goed is en wat juist niet? Lees maar mee voor een overzichtelijke lijst en een handige app!

Zuivel

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt, voor de botopbouw van je kleintje. Dan is het niet overbodig om dagelijks een halve liter zuivel te consumeren. Dit kan melk zijn, yoghurt, kwark of gewoon plakjes kaas op je boterham. Maar kijk wel uit met rauwe kazen, want hier kunnen ziekmakers in zitten, zoals salmonella en listeria. Die kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Op het etiket van de kazen staat dit aangegeven met: ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’. Kazen die gemaakt zijn van verhitte melk, kun je wel gewoon eten.

Vlees en ei

Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon lekker genieten van je stukje vlees of vis, maar wees er zeker van dat je het goed doorbakken hebt. Rauw (rood) vlees of rauwe vis (ook gerookte zalm) kun je beter niet eten. Hier kunnen, net als in de rauwe kazen, salmonella en listeria in zitten; stofjes die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Daarbij kun je tonijn, makreel en roofvis beter laten staan. Hier kan het schadelijke stofje kwik in zitten en dat wil je niet doorgeven aan je kindje, natuurlijk!
Bij eieren geldt hetzelfde als bij vlees en vis: je kunt het prima eten, maar zorg ervoor dat het goed doorbakken of hardgekookt is. 

Groenten en fruit

In principe kun je tijdens je zwangerschap alle soorten groenten en fruit gewoon eten. Varieer er lekker mee. Dit is niet alleen gezond voor jou, maar door veel soorten en smaken te eten, geef je je kindje ook al een beetje mee welke smaken er op hem of haar staan te wachten en raakt je baby al een klein beetje bekend met deze smaken! Rauwe kiemgroenten zoals taugé en rauwe peulvruchten zoals sperziebonen en sojabonen moet je wel verhitten, voordat je ze eet. 

Dranken

Het is belangrijk om goed te drinken als je een kleine verwacht. Het stimuleert een gezonde stoelgang, maar het voorkomt ook uitdroging. Uitdroging kan namelijk gevaarlijk zijn en ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis belandt. Water en thee kun je prima drinken, dagelijks. Vermijd alcoholische dranken en drink zo min mogelijk cafeïne houdende dranken. Houd het op maximaal één kopje koffie per dag. Alcohol en cafeïne zijn namelijk schadelijk voor baby’s. 

Kruiden

Het is gewoon toegestaan om kruiden aan je eten toe te voegen tijdens je zwangerschap. Daar is helemaal niks mis mee. Maar wees wel voorzichtig: grote hoeveelheden (van sommige) kruiden kunnen giftig zijn. Daarbij is het slim om niet teveel zout te nuttigen, maar zoutloos koken of met minder zout. Daar kan je bloeddruk van stijgen. Als zwangerschapsdiabetes hebt (en sowieso natuurlijk) kun je ook maar beter niet teveel producten nuttigen met veel suikers. Wees bewust van hetgeen je in je lichaam (en hetgeen je dus ook aan je kindje geeft) stopt. 

Een handige app voor alle mama’s to be

Het is niet altijd makkelijk om te onthouden wat nu wel gezond is om te eten en drinken en wat niet, tijdens je zwangerschap. Helemaal als je last hebt van de bekende en beruchte mombrains. Daarom is het handig om het lijstje van do en don’t altijd bij je te hebben. En een lange lijst in je portemonnee is dan niet de makkelijkste oplossing. Daarom heeft Voedingscentrum een speciale app voor zwangere vrouwen ontworpen, waar je alles kunt vinden, per categorie of product. Zo kun je heel handig en snel opzoeken of je dat ene lekkere hapje wel kunt eten of beter kunt laten staan: ZwangerHap. Een super overzichtelijke app met alles erop en eraan, wat jou helpt om jezelf en je kindje gezond te houden tijdens de zwangerschap! Kende jij deze app al? Niet? Download ‘m gauw, want het geeft je echt wat gemak! Niet meer twijfelen, maar even snel kijken en dan weet je het!

Eet smakelijk!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close