TOP
Zwembad-of-zwemvijver-waar-ga-jij-deze-zomer-in-zwemmen
Thuis / Lifestyle Wonen

Zwembad of zwemvijver, waar ga jij deze zomer in zwemmen?

De afgelopen jaren zien we dat het steeds warmer wordt. In de zoektocht naar verkoeling is het vast al een paar keer door je heen gegaan: ‘ik wil echt een zwembad in de tuin’. En nee, geen opblaas variant, maar een echt inbouwbad. Je hebt de plek al drie zomers geleden uitgekozen. Na de voorspellende warmtecijfers van de komende zomer is je partner inmiddels ook over de streep; het zwembad komt er! Of wordt het toch een zwemvijver? Het blijft een moeilijke keuze, maar aan de hand van de volgende afwegingen komt er hopelijk snel een uitkomst.

Een zwembad, waarom?

De belangrijkste reden voor een zwembad noch zwemvijver is natuurlijk de verkoeling in de zomer. Mits er een warmtebron in het zwembad wordt geplaatst, dan is het zwembad ook functioneel in de koudere maanden. Mocht je dat niet plaatsen, kan je natuurlijk altijd nog kiezen voor een hottub of jacuzzi.

Daarnaast is een ingebouwd zwembad een mooier aanzicht dan een opbouw zwembad. Beginnen de eerste zonnestralen in Nederland te schijnen, dan krijg jij gelijk het ultieme vakantiegevoel door lekker aan het zwembad te gaan liggen. Een zwembad in je tuin hebben is ook nog eens erg gezellig, zo hoeven jij en je vrienden niet meer naar het lokale zwembad, maar kunnen jullie menig poolparty (voor jezelf of de kids) organiseren; gewoon in de achtertuin! Waar de een lekker de hele dag in het zwembad hangt en de ander in de schaduw op de tuinset (8 personen) van ikwiltuinmeubelen.nl zit. Naast deze redenen zit er ook nog een positief financieel aspect aan het aanschaffen van een zwembad: mocht je het huis ooit in de verkoop willen zetten, geeft dit jouw huis een meerwaarde.

Een zwembad, waarom niet?

Een-zwembad-waarom-niet

Allereerst wonen we in Nederland… Wist je dat er in het jaar 2020 maar 29 écht zomerse dagen (25 graden of hoger) waren. Dat is dus best een dure investering voor iets waar je omgerekend maar 8% van het jaar gebruik van maakt. En mocht je een warmtepomp in jouw zwembad plaatsen, houd dan ook rekening met een forse stijging van de elektriciteitskosten. Naast de grote investering is het belangrijk om te kijken hoe groot het gedeelte van jouw tuin is wat je opeens kwijt bent. Het gemiddelde zwembad in Nederland is vijf bij tien meter; dat is dus 50m2 aan alleen het zwembad. Ook zou er ruimte vrij gemaakt moeten worden voor de technische installatie in jouw tuinhuis. Natuurlijk levert een zwembad veel plezier op, maar vergeet ook zeker het werk niet. Zo moet je ervoor zorgen dat het water in orde blijft en dat de vloer en zijkanten van het zwembad mooi blijven. Veel onderhoud dus!

Een zwemvijver, waarom?

Voor een unieke natuurlijke uitstraling in de tuin is de zwemvijver gegarandeerd een succes. Een zwemvijver zorgt dan ook voor harmonie met de rest van de tuin. Het voornaamste voordeel van een zwemvijver in tegenstelling tot een normaal zwembad is dat het veel minder onderhoud vereist. Dat komt omdat de natuur zijn werk doet; geen chloor en andere chemicaliën dus! Een zwemvijver is van nature ook al 2% warmer dan een normaal aangelegd zwembad. Dit komt omdat een zwemvijver wordt aangelegd in de zon in combinatie met zwarte vijverfolie.

Een zwemvijver, waarom niet?

Toch kleven er ook nadelen aan een zwemvijver. Zoals bovengenoemd is een zwemvijver, door de zwarte vijverfolie, van nature warmer dan een normaal zwembad. Het nadeel hiervan is dat de kans op algen in het water groter is, maar dit is prima te voorkomen met verschillende anti-algenmiddelen. Het nadeel van een zwemvijver is dat er hier en daar wat dieren kunnen rondvliegen in het zwembad. Ben jij niet bang voor een kikker op je hoofd, dan kan dit argument buiten beschouwing gelaten worden.

 In ieder geval heb je al de juiste keuze gemaakt om voor aankomende zomer de nodige stappen te ondernemen. Een zwembad of toch vijver, de keuze is geheel aan jou.

«

»

Close