TOP
Webshop beginnen? 5 praktische tips!
Praktisch

Webshop beginnen? 5 praktische tips!

Ga je aan de slag als ondernemer, met een eigen webshop? Wat een mooi idee! Natuurlijk wil je het meteen goed aanpakken. Er zijn dan ook verschillende zaken waar je op kunt letten als webshopeigenaar. Van een goede website tot een uitstekende klantenservice: lees verder voor tips.

Producten versturen

Een van de belangrijkste onderdelen van de online verkoop? Dat is natuurlijk het versturen van producten. Zorg dat je producten netjes bij je klanten aankomen. Hier is goed verpakkingsmateriaal voor nodig, om welk type product het ook gaat. Je kunt kwalitatieve verzenddozen kopen, in de juiste formaten. Zorg dat de dozen stevig genoeg zijn en tegen een stootje kunnen. Je kunt de producten ook nog extra inpakken voordat je ze in de doos stopt, met folie bijvoorbeeld. Denk ook meteen aan een leuke extra, zoals een mooi kaartje of een andere vorm van decoratie. Zo is het als een cadeautje om een pakket uit jouw webshop uit te pakken: daar scoor je punten mee. Zorg dat de verzending van de pakketten gestroomlijnd verloopt. Klanten willen het pakket snel ontvangen: idealiter bezorg je het pakket binnen 1-2 dagen. Maak ook dat je een retourformulier bij het pakket stopt, of anders informatie over retourneren of ruilen. Dit is een stukje service naar je klanten toe.

Producten versturen

Aantrekkelijk aanbod

Zorg dat je een aantrekkelijk aanbod aan producten verkoopt. Dit vergroot namelijk de kans dat je meer gaat verkopen. Denk er voor jezelf ook over na wat handig is om te verkopen. Een functioneel voorbeeld: je hebt er baat bij als je het product eenvoudig kunt versturen. Misschien kun je daarvoor zelfs een brievenbusdoos kopen, voor een praktische verzending voor zowel jou als de klant. Verder is het verstandig om marktonderzoek te doen binnen je branche. Waar zijn je klanten naar op zoek, welk type producten willen je klanten graag bestellen? Het is aan te raden om in te springen op trends. Als jij de eerste bent die een gloednieuw, trendy product verkoopt, ben je je concurrentie voor. Blijf vooral vernieuwen wat betreft je aanbod, zeker als dit past bij de branche.

Webshop bouwen

Bij online verkoop is het natuurlijk belangrijk om een goede webshop te bouwen. Dit kun je zelf doen of laten uitbesteden. Zoek goed uit hoe de ideale, gebruiksvriendelijke webshop eruitziet. Je wilt dat alle producten vindbaar zijn op de site. Plaats duidelijke navigatiebalken, voeg een zoekfunctie toe en optimaliseer de laadsnelheid van je pagina’s. Denk eraan dat veel mensen online winkelen via hun smartphone, dus zorg ervoor dat je website ook op telefoon goed werkt. Kies voor een CMS, kort voor contentmanagementsysteem, waar je mee overweg kunt. Voor webshops zijn er speciale systemen, zoals Shopify of Magento. Maak een plan voor SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Daarmee maak je je website vindbaar voor zoekmachines zoals Google: heel belangrijk voor de verkoop. Gebruik meta-tags en relevante zoekwoorden in je productbeschrijvingen. Schrijf geschikte productomschrijvingen die niet alleen zoekmachines aanspreken, maar ook potentiële klanten overtuigen om bij jou te bestellen.

Productfotografie

In een winkel kan men een product fysiek bekijken. Dat is toch een andere ervaring dan online iets kopen. Daarom is het essentieel om in te zetten op goede productfotografie, om je product vanuit allerlei hoeken te laten zien. Per productcategorie zijn er weer andere aandachtspunten. Bij kleding kun je bijvoorbeeld modellen de items laten dragen; bij interieuritems kun je de producten in een woonruimte laten zien. Je hebt heldere beelden nodig, in een hoogwaardige resolutie. Ook kiezen steeds meer bedrijven voor productvideografie, ter ondersteuning van productfotografie.

Klantenservice

Tot slot: de klantenservice. Dit mag je nooit onderschatten als webshopeigenaar, want het is heel belangrijk om de juiste service te bieden. Sterker nog: dit maakt al snel dat klanten bij je terugkomen, als ze tevreden zijn. En terugkerende klanten zijn voor veel ondernemers een grote inkomstenbron. Het is vaak namelijk makkelijker om terugkerende klanten aan te spreken dan nieuwe klanten te zoeken. Bepaal of je de klantenservice zelf verzorgt of dat je hier hulp bij inschakelt. Het is namelijk slim om er voldoende tijd voor te hebben, zodat men bij vragen of klachten niet lang hoeft te wachten op een antwoord. Wees behulpzaam en blijf altijd beleefd. Zorg dat je op verschillende manieren bereikbaar bent: per telefoon, e-mail en (live-)chat bijvoorbeeld. Dat sluit netjes aan op een moderne bedrijfsvoering.

Met deze tips leg je de basis voor een goede webshop. Ga er zelf mee aan de slag of schakel waar nodig hulp in. Klaar om je eerste producten te verkopen?

«

»

Close