TOP
Booteigenaar (worden)? 5 handige tips
DIY

Booteigenaar (worden)? 5 handige tips

Heb je een mooie boot of ben je van plan om een boot te kopen? Er komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Helemaal geen punt, als je maar weet waar je aan toe bent. Zeker als je de boot nog niet hebt, kun je je hierop oriënteren. Als je een trotse bezitter van een boot bent, delen we ook handige tips over onder andere onderhoud en veiligheid. Lees gauw verder.

Perfecte boot

Allereerst is het uiteraard zaak om de perfecte boot te vinden. Er is een groot aanbod om uit te kiezen. Ben je op zoek naar een zeiljacht, motorjacht, speedboot of sloep? En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. De grootte van de boot speelt een rol. In een kleine boot vaar je immers heel anders dan in een grote boot. Ga goed na wat je voorkeuren zijn. Wil je de boot nieuw of tweedehands kopen? Ook hierin heb je het voor het zeggen. Het is immers maar net wat je budget toelaat. Een tweedehands boot kan ook een duurzame keuze zijn. Een boten makelaar helpt je om de juiste boot uit te kiezen, die perfect aansluit op je wensen en eisen.

Onderhoud

Het is belangrijk om te weten dat een boot relatief veel onderhoud nodig heeft. Zeker als de boot het grootste deel van het jaar in het water ligt. Hier krijgt de boot immers met alle weersomstandigheden te maken, wat het materiaal aantast. Je kunt de boot zelf onderhouden, als een mooie hobby. Ga daarbij vooraf na of je hier voldoende tijd voor hebt. Zo kunnen er heel wat uren gaan zitten in het zomerklaar maken van de boot. Controleer onder andere de motor, romp, elektronica en andere systemen. Het is alleen maar mooi als je hier met plezier mee aan de slag gaat. Of besteed het anders uit, zodat iemand anders de boot opknapt. Als je toch merkt dat het een blok aan het been is, kun je je boot zoals je speedboot verkopen. Ga in ieder geval op zoek naar een onderhoudsarme boot, als je hier weinig tijd en moeite in wilt stoppen.

Veiligheid

Veiligheid is belangrijk op het water. Zorg ervoor dat je boot is uitgerust met de nodige veiligheidsuitrusting, waaronder reddingsvesten, brandblussers, noodsignalen en reddingsboeien. Ga ook goed na wat er verplicht is om bij je te hebben op de boot, zoals een dodemanskoord. Leer de basisprincipes van reddingsvaardigheden en zorg dat je kennis van EHBO hebt. Ook de staat van de boot telt mee als het aankomt op veiligheid. Controleer regelmatig of alles in goede staat verkeert, zowel aan de binnen- als de buitenkant van de boot. Niet het geval? Dan is het zaak om voor beter onderhoud te zorgen. Een goed onderhouden boot vermindert de kans op onverwachte problemen tijdens het varen.

Veiligheid

Voorbereiding

Ga je een tocht maken met je boot? Bereid je natuurlijk goed voor. Dit is vooral belangrijk als je de hele dag op de boot te vinden bent. Maar ook bij een kortere vaartocht is voorbereiding handig. Controleer in ieder geval altijd het weer voordat je vertrekt. De lucht kan er immers nog zo goed uitzien, maar het kan een uur later zomaar gaan regenen of stormen. Dan neemt het vaarplezier toch al gauw af. Als je in een nieuw gebied gaat varen, is het verstandig om GPS bij je te hebben. Neem de benodigde papieren mee op de boot, zoals registratiepapieren en verzekeringsinformatie. Check ook de brandstofvoorraad voor vertrek, zodat je niet zomaar zonder komt te zitten.

Respect

Tot slot: ga met respect om met de vaarregels. Gooi bijvoorbeeld geen afval in het water, maar houd dit gewoon netjes bij je. En er is meer om aan te denken. Zo zijn snelheidsregels er niet voor niets, je kunt je er gewoon netjes aan houden. Jij kunt immers wel een ervaren bestuurder zijn en snel uitwijken als het nodig is, maar je tegenligger kan zomaar eens voor de eerste keer in de boot zitten en nog niet zo vaardig zijn. Houd netjes rekening met elkaar. Dit maakt het varen alleen maar leuker!

Varen met de boot is heerlijk, zeker als je de bovenstaande tips in acht neemt. Het begint met de keuze voor de juiste boot en daarna komt er nog meer bij kijken. Waar ga jij mee aan de slag?

«

»

Close