TOP
Hoe werkt een zorgverzekering als het aankomt op baby's?
Kids

Hoe werkt een zorgverzekering als het aankomt op baby’s?

Willen jij en je partner aan kinderen beginnen? Dan is het niet gek dat je met een aantal vragen zit. Het is immers de eerste keer, waardoor je niet weet wat je kan en mag verwachten. Veel vragen gaan waarschijnlijk over de zwangerschap en bevalling, maar misschien wil je ook wel weten hoe het met een zorgverzekering zit. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk uit hoe een zorgverzekering werkt als het aankomt op baby’s. Hierdoor weet jij straks precies of de zwangerschap, bevalling en zorg voor je kindje verzekerd is.

Zoek uit hoe je verzekerd bent

Voordat je probeert zwanger te worden, is het verstandig om uit te zoeken hoe je verzekerd bent. Hiervoor kun je het beste een blik werpen op de polis van je zorgverzekering. Als je deze niet op papier hebt, staat hij waarschijnlijk wel ergens in je mailbox. Heb je de app van je zorgverzekeraar geïnstalleerd op je smartphone of tablet? Log hier dan op in en je kunt de polis ook inzien.

Binnen de basisverzekering vallen doorgaans een aantal zaken die betrekking hebben op baby’s. Maak je kosten voor verloskundige zorg of kraamzorg? Dan hoef je deze kosten niet zelf te betalen, want hier ben je voor verzekerd. Als je naast de basisverzekering ook aanvullende verzekeringen hebt afgesloten, is het verstandig om hier ook naar te kijken.

Stap over van zorgverzekering

Vind je dat je niet goed verzekerd bent voor de komst van een baby? Zoek dan eerst uit of je huidige verzekeraar mogelijkheden aanbiedt om je beter te verzekeren voor een zwangerschap en bevalling. Als dit niet het geval is, kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wacht hier niet mee tot je daadwerkelijk in verwachting bent, want de kans is groot dat je dan niet over kunt stappen. Overstappen van zorgverzekering kan namelijk alleen aan het einde van het jaar. Hoop je aankomend jaar te bevallen? Stap dan aan het einde van dit jaar alvast over van zorgverzekering. Je weet dan zeker dat je goed verzekerd bent met het oog op de komst van een baby.

Eigen bijdrage

Omdat kraamzorg binnen de basisverzekering valt, denk je misschien dat alle kosten hiervan vergoed worden. Helaas is dit niet het geval, want voor deze zorg geldt een eigen bijdrage. Dit houdt in dat je een deel van de medische kosten zelf moet betalen. De overheid stelt vast voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en bepaalt de hoogte hiervan. In 2023 is de eigen bijdrage voor kraamzorg aan huis 4,80 euro per uur. Krijg je kraamzorg in een medische instelling en heb je geen medische indicatie? Dan geldt er een eigen bijdrage van 38 euro per dag, met een maximum van 274 euro.

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd

Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen aparte zorgverzekering af te sluiten, want zij zijn verzekerd op de zorgverzekering van jou of je partner. Als zij zorg nodig hebben, worden de kosten hiervan vaak volledig vergoed. Heeft je kind zorg nodig waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan draai je als ouder voor deze kosten op. Word je kind 18? Dan moet het zelf een zorgverzekering afsluiten. Om kosten te besparen, kan een studenten zorgverzekering uitkomst bieden. Je kind is hiermee goed verzekerd voor zorgkosten, maar betaalt niet de hoofdprijs.

«

»

Close