TOP
Maak je woning klaar voor je oude dag
Wonen

Maak je woning klaar voor je oude dag

Ja, je voelt je nu misschien nog jong en fit, maar heb je al eens nagedacht over je woning als je wat ouder wordt? Veel mensen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als ze minder mobiel of zelfstandig worden. Maar dan moet de woning meestal wel een beetje aangepast worden: toegankelijkheid, veiligheid en comfort worden een pak belangrijker. Niet elke aanpassing is nu meteen nodig, vermoeden we, maar het kan zeker geen kwaad om de verschillende opties vroeg genoeg in overweging te nemen. Veel aanpassingen komen namelijk niet enkel de minder mobiele bewoners ten goede. 

Goed voor iedereen

Eigenlijk is je woning aanpassen helemaal niet zo erg. De ingrepen zorgen meestal voor een pak meer comfort en veiligheid, of je nu nog in de fleur van je leven bent of al moeilijker te been bent. 

Ten eerste is zo’n aanpassing een enorme vooruitgang qua veiligheid en comfort. Je wil vooral voorkomen dat je struikelt of uitglijdt. Goede verlichting, antislipmatten, handgrepen, stevige leuningen… Ze verbeteren allemaal je stabiliteit en evenwicht. 

Daarnaast denk je ook – als je bijvoorbeeld verbouwwerken plant – al aan de bereikbaarheid van je woning. Je wil natuurlijk makkelijk in en uit je huis kunnen en alle ruimtes kunnen gebruiken. Brede deuren, trapliften en drempelloze vloeren verhogen je bewegingsvrijheid. 

Maar, last but not least: de gezelligheid en sfeer van je woning blijven minstens even belangrijk. Je wilt natuurlijk ook genieten van je huis, en er een fijne plek van maken waar je graag bent. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een gezellige inrichting, een goede ventilatie, een aangename temperatuur en een mooi uitzicht. 

Blijven trappen

Blijven trappen

Een van de grootste obstakels in veel woningen is de trap. Die kan een bron van ongemak, angst of gevaar zijn als je ouder wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de verdiepingen in je huis te verbinden, zodat je alle ruimtes kan blijven gebruiken. Een van de meest populaire oplossingen is het installeren van een traplift – een stoeltje dat langs een rail aan je trap automatisch naar boven en beneden gaat, maar ook een huislift is een optie. 

Een huislift is een kleine lift die tussen twee of meer verdiepingen in je woning beweegt, waardoor je gemakkelijk naar boven of beneden kunt gaan zonder te hoeven lopen. De huislift installatie gebeurt in een bestaande schacht, of in een nieuwe schacht aan de buiten- of binnenkant van je woning. Je installateur kan zeker met jou bekijken welke optie voor jouw situatie het meest geschikt is.

«

»

Close